Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Már két óra alatt diagnosztizálható a tbc

A tuberkulózis kimutatására kidolgozott új, molekuláris teszttel minden eddiginél könnyebben és gyorsabban, akár két óra alatt kimutatható a kór gyógyszereknek ellenálló formája is.

A tuberkulózis (tbc, gümőkór) főként a fejlődő világ országait sújtja, 2008-ban világszerte 1,8 millió ember halálát okozta. Mivel a betegséget okozó baktérium egyes törzsei mára ellenállóvá váltak az ellenük alkalmazott antibiotikumoknak, különleges jelentősége van minden olyan eredménynek, ami segíti a betegség kezelését és korai kimutatását.

A Cepheid vállalat új tesztje a próbák során 98 százalékos sikerrel azonosította 1730 tbc-gyanús esetben a gümőkór baktériumát akkor is, ha a rifampin vagy rifampicin nevű antibiotikumoknak ellenálló formáról volt szó. Az eredmények ráadásul két órán belül a vizsgálatot végzők rendelkezésére álltak – olvasható az eredményeket közlő tanulmányban, a New England Journal of Medicine című szaklapban.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézete, a NAID igazgatója a gyorsaság, pontosság és érzékenység tekintetében „lenyűgözőként” írta le a próba megállapításait.

Mark Perkins kutatásvezető csoportjával hat országban vizsgálta a teszt működőképességét, az eddigi eredmények a helyszíni vizsgálatoknál is a fentihez hasonló hatékonyságot mutattak.

    

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tbc-teszt