Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Kisebb babát szülnek a depressziós nők

A terhesség alatti klinikai depresszió és szorongás a magzatnál növeli az alacsonyabb születési súly, később pedig a csecsemőkori halálozás esélyét – derült ki egy kutatásból.

A témát először vizsgálták nem nyugati népességben, mégpedig vidéki bangladesi nők körében. A svéd Karolinska Intézet kutatói a bangladesi vidékfejlesztési bizottsággal együttműködve 720, terhessége harmadik trimeszterében lévő nő mentális egészségét mérték fel, majd a szülés utáni 6-8 hónapig követték állapotukat.

A terhesség alatt a nők 18%-ánál diagnosztizáltak depressziót, negyedüknél pedig szorongást. Ezek a nők nagy eséllyel szültek nagyon kicsi babát, márpedig az alacsony születési súly szoros összefüggésben áll a csecsemőkori halálozás megnövekedett rizikójával, ami viszont mentális problémákhoz vezethet, így ördögi kör alakul ki – mondta el Hashima-E- Nasreen vezető kutató.

A BMC Public Health című szaklapban közölt tanulmány megállapítása szerint a mentális problémák a szegénység, az alultápláltság és az alacsony szocioökonómiai státusz mellett a csecsemőkori halálozás és a rossz gyermekkori egészség elsődleges kiváltói közé tartoznak, és szerepet játszanak a dél-ázsiai országok rossz egészségügyi helyzetében is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/depresszio-szorongas-terhesseg