Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mediterrán étrenddel a melanoma ellen

A ritka, de nagy eséllyel halálos bőrdaganat, a melanoma megelőzéséhez nagyban hozzájárul a mediterrán étrend – állapították meg izraeli kutatók.

A mediterrán országokban alacsony a melanoma előfordulása, ami kutatók szerint részben annak köszönhető, hogy az ott jellemző étrendben szereplő ételek (olívaolaj, halak, zöldségek-gyümölcsök) gazdagok antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban, amik segítik a sejtek és az egész szervezet regenerációs készségét.

A kutatók munkájának kiindulási pontja az volt, hogy az UV-sugarak a bőr molekuláit oxidáció segítségével károsítják, tehát elméletben antioxidánsok segítségével ez a károsodás kivédhető. Dr. Niva Shapira, a Tel Avivi Egyetem kutatója és Bodo Kuklinski professzor, a Rostocki Egyetem munkatársa vizsgálata szerint az antioxidánsok – főként a karotinoidok, melyek a paradicsomban, sárgarépában, görögdinnyében, tökben találhatóak meg – a bőrben felhalmozódva késleltetik a sugárkárosodás okozta bőrpír kialakulását, ezen túlmenően pedig a genetikai állomány károsodását, valamint a daganatok kialakulását.

Shapira szerint amellett, hogy kerüljük a napfényt, valamint fényvédővel és megfelelő ruházattal védekezünk az egyre fokozódó UV-sugárzás ellen, a megfelelő étrend is fontos védő faktort jelenthet, ám – a Nutrition Reviews című folyóiratban publikált tanulmány szerint – az élelmiszerekben lévő antioxidánsok egyedül nem hatásosak, és a többi módszert sem szabad háttérbe szorítani.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/melanoma-mediterran-etrend