Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Bátorítják a gyerekházasságot Malajziában

Pártolja a 16 év alatti muszlim lányok házasságkötését Malajzia egy tagállama, és még pénzt is ad az igen ifjú pároknak az önálló élet segítéséhez.

A déli Malacca államról van szó, amelynek főminisztere, Ali Rustam szerint az intézkedéssel csökkenhet az olyan elhagyott csecsemők száma, akiket leányanyák szülnek. Az idén az államban 174 magára hagyott csecsemőt találtak, közülük 14-et szült 16 évnél fiatalabb lány.

Malajziában eddig is szabad volt muszlimok körében 16 év alatti lányoknak férjhez menniük a pubertás kor elérése után szüleik és a helyileg illetékes iszlám bíróság belegyezésével.

Hivatalosan azonban a nem muszlim lányok nem köthetnek házasságot 16, a fiúk pedig 18 éves koruk előtt. Malajzia lakosságának kétharmada muszlim, ám körükben sem gyakori a gyerekházasság.

Malacca állam túl azon, hogy immár bátorítja a nemi életet élő muszlim fiatalok frigykötését, bő 30 ezer forintnyi, egyszeri összeggel tervezi segíteni családalapításukat.

A Women's Aid nevű tekintélyes helyi emberi jogi szervezet szerint a gyermekházasság a pedofíliával rokon jelenség, legalizálása „visszalépés”, ezért Ali Rustam főminiszternek le kellene mondania.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/gyerekhazassag-malajzia