Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyógynövények epebetegségek ellen

Az epepanaszok kialakulásának hátterében álló okok között az egyik legfontosabb a túl zsíros, fűszeres ételek fogyasztása. A helyes étrend mellett sokat segíthetnek e problémák kezelésében a gyógynövények.

Az emésztés összetett folyamat, amelyet több szerv működése biztosít. Ezek egyike az epehólyag, amely a májban és az epevezetékben termelődő, a zsírok emésztéshez szükséges epét raktározza az étkezések között. Az epepanaszok egy része közvetlenül az epehólyagot érinti. Ide tartozik a leggyakoribb epeproblémának számító epekövesség, valamint az epehólyag-gyulladás, ami gyakran az előbbi szövődményeként alakul ki, de okozhatja például daganat is. A panaszok más része az epét elvezető ún. epeutakat és az epevezetéket érinti – ilyen például az epeút-elzáródás vagy az epevezeték-gyulladás –, de az is gondot okozhat, ha nem termelődik elegendő epeváladék.

Kialakulásuk összefügghet a máj és a hasnyálmirigy betegségeivel, illetve más megbetegedésekkel, de többnyire a helytelen étkezési szokások, azaz a zsíros, kalóriában gazdag, fűszeres ételek fogyasztása, valamint az étkezések rendszertelensége, gyorsasága idézik elő. Hátterükben állhatnak genetikai és hormonális okok is – az epekövesség például sokkal gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál.

Tünetek

Az epekövek gyakran nem okoznak tünetet, ha azonban a kő elzárja az epevezetéket, és az epehólyag nem tud kiürülni, epegörcs léphet fel. Az erős, görcsös fájdalom kövek nélkül is kialakulhat, például az epe kiválasztásának, vagy az epeutak simaizomzatának szabályozási zavara miatt.

Mivel az epepanaszok hatással vannak a zsírok lebontásában szerepet játszó epe termelődésére, és ezzel az emésztés folyamatára, a betegeknél emésztési zavarok: puffadás, telítettségérzet, hányinger, nyomásérzet, fokozott gázképződés, székrekedés vagy éppen hasmenés, de akár hányás, levertség és sárgaság alakulhatnak ki.

Epepanaszok ellen

A panaszok helyes életmóddal és étrenddel részben megelőzhetők és elkerülhetők lehetnek, a már kialakult epebetegség esetén pedig alapvető fontosságú az epekímélő diéta. Epegörcs esetén görcsoldó gyógyszerekre, az epekövek, bizonyos esetben pedig az epehólyag eltávolítása sebészi beavatkozásra lehet szükség.

A panaszok súlyosságától függően sokat segíthetnek az epepanaszok kezelésében a gyógynövényekből készült teák, cseppek és egyéb készítmények is. Ezek használatával kapcsolatban fontos tudni, hogy bár ártalmatlannak tűnnek, rosszul alkalmazva több kárt okozhatnak, mint használnak. Például az epehólyag működését serkentő gyógyfüvek a méhizomzatra is hatással lehetnek, ezért terhesség alatt nem ajánlottak. Bármilyen készítmény alkalmazása előtt érdemes róla kikérdezni kezelőorvosunk véleményét. Lássuk, milyen gyógynövények lehetnek a betegek segítségére!

Ánizs

Az illatos gyógynövény leginkább köptető, köhögéscsillapító, valamint szélhajtó, emésztést serkentő hatásáról ismert, azonban jótékony hatású a máj- és epebántalmak esetében is, segíti ugyanis az epe kiválasztódását.

Borsmenta

A megfázás és különféle emésztési panaszok esetében évszázadok óta használatos gyógynövény legfontosabb hatóanyaga a mentol, amely fokozza az epe és más, emésztésben szerepet játszó anyagok kiválasztását, valamint gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású, ami epegörcs esetében bizonyul hasznosnak.

Gyermekláncfű

A pitypangként is ismert növény gyökere különféle emésztési panaszok, főként a máj és az epe bántalmainak kezelésében segíthet azáltal, hogy serkenti a máj és az epehólyag működését, valamint az epe kiválasztását, és megakadályozhatja az epekő kialakulását.

Rozmaring

A leginkább fűszerként ismert növény gyógynövényként is megállja a helyét: a levelekből főzött tea, illetve a rozmaring olaja többek között a benne lévő keserűanyagoknak köszönhetően serkenti a vérkeringést, az emésztést, az epe termelődését; jó hatással van epebántalmak, például epekövesség, epehólyag-gyulladás esetén.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyogynovenyek-epebetegsegek