Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A jól kereső nők tovább élnek

A jól kereső nők átlagos várható élettartama egyértelműen hosszabb, mint alacsony jövedelmű társaiké – derült ki egy német tanulmányból.

Német kutatók olyan nőkre vonatkozó adatokat vizsgáltak, akik legalább 25 éven át fizettek nyugdíjjárulékot, és 1994 és 2005 között haltak meg. A vizsgálat során egyértelműen megmutatkozott, hogy „a magas munkajövedelemmel rendelkező nők is hosszabb ideig élnek” – számolt be a kutatás egyik résztvevője, Friedrich Breyer gazdaságkutató, a berlini Deutsches Institut fürs Wirtschaftsforschung munkatársa.

Azok a nők, akik a legjobban kereső felső 10 százalékhoz tartoznak, körülbelül három évvel élnek tovább azoknál, akik a legalsó 10 százalékos kereseti kategóriába sorolhatók. A szakértők ennek okát abban látják, hogy a magasabb képzettség feltehetően nemcsak magasabb keresettel, hanem nagyobb egészségtudatossággal is párosul.

A jövedelem hatása a megélt évek számára azonban csak fele olyan erős a nőknél, mint a férfiaknál, ennek oka azonban egyelőre nem ismert. A jövedelem és a várható élettartam kapcsolatát az eddigi kutatások többnyire csak a férfiakra vonatkoztatták, aminek az lehet az oka, hogy a hagyományos nemi szereposztás miatt az összefüggés a nőknél sokkal nehezebben mutatható ki, mivel a férfiak saját jövedelme – a nőkkel ellentétben – gyakran azonos az egész háztartás jövedelmével.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/jovedelem-elettartam