Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Depresszió internetfüggőség miatt?

Egy kínai tanulmány szerint másfélszer akkora eséllyel lesznek depressziósak azok a tinédzserek, akik túl sok időt töltenek internetezéssel, mint azok a társaik, akik ritkábban neteznek.

Lawrence Lam kutató a túlzott használat jeleiként a következőket emelte ki: a fiatal legalább napi 5-10 órát tölt internetezéssel, nyugtalanná válik, ha nem ülhet a számítógép előtt, és elveszti érdeklődését a másokkal való érintkezés iránt. 

A kutató szerint az igazán problematikus esetekben az érintettek naponta több mint 10 órát töltenek a világhálón, és a függőség jeleit és tüneteit mutatják. Ők „nem tudják függetleníteni gondolataikat az internettől, izgatottak lesznek, ha csak egy rövid ideig is távol vannak a géptől... Nem akarnak találkozni barátaikkal, nem kívánnak részt venni családi összejöveteleken és nem hajlandóak időt tölteni szüleikkel vagy testvéreikkel.”

Lam, aki a Sydneyi Egyetem Notre Dame's School of Medicine pszichológusa, kollégáival a Kuangcsou (Guangzhou) városában végzett vizsgálatukba 1041, 13 és 18 év közötti fiatalt vontak be, akik eredetileg nem voltak depressziósak. Kilenc hónappal később a résztvevők közül 84-nél állapították meg, hogy depresszióban szenvednek. Azok, akik túlzásba vitték az internet használatát, másfélszer olyan sérülékenynek bizonyultak, mint a mérsékelt internethasználók.

Az eredmények azt sugallják, hogy a depresszió a túlzott internethasználat következményeként alakult ki – olvasható a Pediatrics & Adolescent Medicine című szaklapban publikált tanulmányban. A kutatók szerint lehetséges, hogy a depresszió az alváshiány és az online stratégiai játékok okozta stressz következménye. „Azok, akik ilyen sok időt töltenek internetezéssel, keveset alszanak, az pedig nagyon is megalapozott tény, hogy minél kevesebbet alszik valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy depressziós legyen” – magyarázta Lam.

Egy korábbi tanulmány a depressziót jelölte meg az internetfüggőség feltételezhető okaként, míg számos egyéb kutatás mutatott ki összefüggést a kettő között, nem tisztázván azonban azt, hogy melyik az ok és melyik az okozat. A mostani volt az első kutatás, amely a depresszió lehetséges okaként vizsgálta a kóros internethasználatot.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/depresszio-internetfuggoseg