Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A kalciumpótlás növelheti a szívroham kockázatát

A kalciumtartalmú étrend-kiegészítők, amelyeket például idősebb korban csontritkulás ellen szednek, növelhetik a szívroham kockázatát – közölték kutatók, akik szerint szükség lenne átgondolni a kalciumnak a csontritkulás kezelésében betöltött szerepét.

Kalciumtablettákat jelenleg gyakran javasolnak a csontok egészségének javítására és fenntartására, ám egy nemrégiben zárult klinikai próba azt mutatta, hogy a kalcium szedése emelheti a szívroham és más kardiovaszkuláris problémák előfordulásának kockázatát az idősebb, egészséges nők körében.

További vizsgálatok céljából egy nemzetközi kutatócsoport, amelyet Ian Reid, a Univeristy of Auckland (Új-Zéland) munkatársa vezetett, áttekintette tizenegy különböző, összesen 12 ezer páciens bevonásával készült klinikai teszt eredményeit.

Megállapították, hogy a kalciumpótlás mintegy 30 százalékkal megnövelte a szívroham kockázatát. A szélütés és a halálozás valószínűsége szintén emelkedett, bár kisebb mértékben. Az összefüggés független volt a résztvevők korától, nemétől, valamint a kiegészítő típusától.

Bár az egyénekre vonatkozó abszolút kockázat mértéke így is szerény, a kalciumpótló szerek igen elterjedt alkalmazása a népesség egészét tekintve jelentős egészségügyi következményekkel járhat.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az étrend megváltoztatásával bevitt többletkalcium nem növeli a kardiovaszkuláris problémák előfordulását, ami azt sugallja, hogy a kockázat a kiegészítőkhöz köthető.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kalciumpotlas-szivroham