Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Oltás tű és fájdalom nélkül

A tűtől való félelem sokakat visszatart a nem kötelező védőoltások beadásától, a jövőben azonban ők sem élhetnek kifogással: amerikai kutatók ugyanis olyan tapaszt fejlesztettek ki, amely fájdalom nélkül juttatja az oltóanyagot a szervezetbe.

Léteznek már olyan tapaszok, melyek különböző vegyületeket, például a cigarettáról leszokni kívánó dohányosok esetében nikotint juttatnak a szervezetbe, ezek azonban a bőrön keresztül történő felszívódásra alapoznak. A georgiai műszaki egyetem (GIT) munkatársai által kidolgozott tapasz a felületén található feloldódó mikrotűk segítségével juttathatja be a vakcinát a bőr alá. Az apró tűk mindössze 650 mikrométer hosszúságúak, amelyekből az egérkísérletekben használt tapaszokon egyenként 100 darabot helyeztek el.

A Mark Prausnitz vezetésével zajló, hatóanyag nélküli tesztek során úgy ítélték meg, hogy a tapasz által okozott kellemetlenség csak tizede-huszada annak, amennyit a hagyományos, injekciós tűvel végzett oltás okoz.

Az injekciós tűk kiküszöbölése kettős előnnyel jár: egyrészt megszabadulhatnak félelmüktől azok, akik rettegnek a tűktől, másrészt megoldódik a visszamaradó veszélyes hulladék problémája is, hiszen az egyszer használatos fecskendőket meg kell semmisíteni, a mikrotűk viszont maguktól feloldódnak. Ráadásul a mikrotűs tapasz használata Prausnitz szerint olyan egyszerű, hogy a páciensek akár otthon, saját maguk is alkalmazhatják.

Az Egyesült Államok országos egészségügyi kutatóintézetei (NIH) által is támogatott fejlesztésben befejeződtek az állatkísérletek, hamarosan kezdődnek a humán klinikai próbák,  kereskedelmi forgalomba pedig várhatóan öt éven belül kerülhet a mikrotűs vakcina – olvasható a Nature Medicine című szakfolyóiratban.

Prausnitz kiemelte, hogy az influenza elleni oltást szinte mindenkinek ajánlják a szakemberek, ám nagyon sokan a vele járó kellemetlenségek, például az injekciós tűtől való félelem miatt nem adatják be. A mikrotűs tapasszal azonban ez – a kutató véleménye szerint – kiküszöbölhető lenne.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/oltas-tapasz