Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Növeli a vérnyomást a túl sok gyümölcscukor

A sok cukor fogyasztása nem csak azért ártalmas, mert elhízáshoz vezet vagy rontja a fogakat, hanem mert a magas vérnyomás kockázatát is növeli. Kutatók főként az élelmiszeripari termékekben lévő gyümölcscukrot okolják.

A gyümölcsökben természetesen megtalálható cukorféleség, a fruktóz, azaz a gyümölcscukor mesterséges változatát előszeretettel használják az élelmiszeriparban, mivel olcsóbb, mint a szőlőcukor. A táplálkozás, életmód és egészség összefüggéseit kutató egyesült államokbeli NHANES-program részeként kutatók azt vizsgálták, hogy az elmúlt évtizedekben az ételeinkben mind nagyobb mennyiségben megtalálható fruktóz összefügghet-e a magas vérnyomás terjedésével.

Az USA lakosságát reprezentatív módon képviselő résztvevők 2003 és 2008 közötti adataiból Diana Jalal és munkatársai kiszámolták, hogy a vizsgálati alanyok üdítőitalok és édesipari termékek formájában átlagosan naponta 74 gramm fruktózt fogyasztottak. Ennyi gyümölcscukor 2,5 pohár cukros üdítőitalban található, és mint kiderült, ez a mennyiség 36 százalékkal fokozta annak a kockázatát, hogy a vérnyomás az egészségesnek tartott 140/90 Hgmm fölé emelkedjen.

A kutatók a gyümölcsökben lévő fruktóz mennyiségét nem vették figyelembe, mert a természetes cukorformában antioxidánsok, kálium és vitaminok is vannak, ezek az egészséget védő összetevők pedig ellensúlyozzák a gyümölcscukor esetleges kedvezőtlen hatását.

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb krónikus betegség, amely növeli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját, de a vesét is károsíthatja. Az eredmények azt sugallják, hogy a vérnyomás normalizálását segítheti a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztásának csökkentése, bár ennek bizonyítása a kutatók szerint további vizsgálatokat igényel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukor-fruktoz-vernyomas