Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Pszichés zavarrá is válhat az SMS-ezés

Ha azt hisszük, hogy az állandó SMS-írás egyetlen kellemetlen mellékhatása az ujjak fájdalma, nagyon tévedünk. A telefonon való túlzásba vitt pötyögés orvosi szempontól akár betegessé is fajulhat.

„A legtöbb mobilhálózat SMS-forgalma kétszeresére nőtt 2008 óta. Ismerünk olyan előfizetőket, akik napi 400 SMS-t is írnak” – nyilatkozta Jennie Carroll, a Melbourne Egyetem kutatója, aki kutatása során a tinédzserek mobiltelefon-használati szokásainak négy kóros formáját különítette el, amelyek olyan, komolyan veendő tüneteket okozhatnak, mint a szorongás, bizonytalanság-érzés, depresszió, vagy alacsony önértékelés.

• Textafrénia: a betegnek állandóan olyan érzése van, hogy a mobiltelefon üzenetjelző hangját hallotta, vagy rezgését érezte.

• Poszttraumás SMS-zavar: üzenetírás közben a beteg számára megszűnik a külvilág, ilyenkor gyakran nekimegy valaminek, vagy balesetet szenved.

• SMS-pánik: kóros önbizalomhiány, ami akkor jelentkezik, ha a beteg huzamosabb ideig nem kap szöveges üzenetet mobiljára.

• Kóros SMS-ezés: a beteg állandó késztetést érez az üzenetírásra.

Carroll szerint a fenti jelenségek oka az, hogy a tinik önbizalom- és szeretethiányban szenvednek, ezért állandó visszaigazolásra van szükségük, amit a barátaik üzeneteitől várnak. A túlzásba vitt SMS-ezés azt az illúziót keltheti, hogy a küldőnek sokkal több barátja van, mint valójában, és ha nem ír állandóan üzeneteket, úgy érzi, kimarad valamiből.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sms-zavarok