Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Legyőzhetők lehetnek a halálos influenzavírusok

Kutatók szerint az emberi szervezet egy olyan ritka antitestet termel, amely minden influenzavírus ellen hatékony lehet: termelődésének fokozásával az influenza elleni általános kezelést lehetne kidolgozni.

A hagyományos vírusellenes szereknek csaknem az összes influenzavírus ellenáll már, ezért különösen fontos lenne új kezelési módokat találni. A Wisconsini Egyetem munkatársainak egérkísérletei alapján lehetővé válhat egy, a potenciálisan halálos influenzafertőzések ellen védelmet biztosító szer kidolgozása.

A kutatók a Theraclone Sciences nevű biotechnológiai cég által azonosított immunfehérjéket egereknek adták be, majd az állatokat halálos adag H1N1 és H5N1 (madárinfluenza) vírusokkal fertőzték meg. Az egerek 60-80 százaléka túlélte a betegséget, míg a kontrollcsoportban lévő kezeletlen állatoknak mindössze 10 százaléka.

Az antitestek influenza ellenes képességét reménykeltőnek nevezteYoshihiro Kawaoka influenza szakértő, aki szerint ezek különösen hasznosak lehetnek az újonnan felbukkanó, nagy fertőzőképességű influenzavírus-törzsek elleni védekezésben.

A még jelenleg is keringő H1N1 influenzavírus viszonylag gyenge törzs, mégis jóval nagyobb arányban haltak meg gyerekek és fiatal felnőttek miatta, mint a szokásos, szezonális influenza következtében. Utóbbi miatt évente 250-500 ezer ember hal meg évente világszerte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A szakemberek szerint bármikor felbukkanhat egy mutálódott vírustörzs, amelynek fertőzőképessége nagy és súlyos, halálos megbetegedést okoz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/influenza-antitest