Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Depressziós lehet, aki sok csokit eszik

A csokoládé nem csak finom, de természetes antidepresszánsként működik: javítja a hangulatot. Egy kutatás szerint minél több csokoládét eszik valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy depressziós legyen.

Amerikai kutatók a csokoládéevés és a depressziós hangulat közötti összefüggést vizsgálták több mint ezer, 20 és 85 év közötti férfi és nő bevonásával. A résztvevőkkel a legkorszerűbb, a depresszió meglétének, rizikójának felmérésére alkalmas teszteket töltették ki, és megkérdezték azt is, mennyi csokoládét szoktak enni.

Mint Natalie Rose és munkatársainak vizsgálatából kiderült, jóval több csokoládét fogyasztottak azok, akiknél a depresszió rizikója magasabbnak bizonyult, mint a betegség szempontjából nem veszélyeztetettek. Az összefüggés nőknél és férfiaknál egyaránt fennállt, és kizárólag a csokira vonatkozott: a vizsgált személyek nem fogyasztottak több szénhidrátot, fehérjét vagy szénhidrátot.

Az, hogy a csokoládé szeretete és a depresszió rizikója pontosan hogyan függ össze, a kutatók szerint további vizsgálatokat igényel – olvasható az Archives of Internal Medicine szakfolyóiratban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csokolade-depresszio