Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rizikósabbak az éjszakai szülések

A kisebb kórházakban éjszaka rizikósabb szülni, holland kutatók szerint ezekben ugyanis több újszülött hal meg vagy kerül intenzív részlegre az éjszakai, mint a nappali szülések után.

A rotterdami Erasmus Egyetem szakemberei 700 ezer, a hollandiai kórházakban 2000 és 2006 között lezajlott szülés adatait elemezték. Megállapításuk szerint a kisebb közösségi kórházakban délután hat óra és éjfél között, illetve éjfél és reggel nyolc óra között 32-47 százalékkal nagyobb volt a kockázata annak, hogy az újszülött meghalt, mint a napközbeni időszakban, reggel nyolc óra és délután hat óra között.

A nagyobb, központi kórházakban – ahová a magasabb kockázatú eseteket eleve jelentősebb arányban utalják – nem volt ilyen jelentős különbség a nappal és az éjszaka között.

A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy a fejlett országokban a napszaktól függetlenül igen ritkák a komoly szülési komplikációk. A helyi kórházakban lezajlott 656 ezer egyszeres szülésben a babák 0,5-0,9 ezreléke halt meg a szülés alatt vagy közvetlenül utána.

A klinikákon született gyerekek között nagyobb volt a halálozási arány, ám ott sem érte el az 1 százalékot.

Eric Steegers kutatásvezető szerint lehetséges, hogy az éjszakai szülések megemelkedett kockázatának hátterében az húzódik meg, hogy ilyenkor kisebb létszámmal vannak jelen a kórházakban a tapasztalt és speciálisan képzett szakemberek. Az összefüggések pontosabb meghatározásához azonban az intézmények szervezeti működésének további vizsgálatára is szükség lenne.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ejszakai-szules