Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ezentúl nem fog allergiát okozni a földimogyoró

Hagyományos keresztezéssel olyan földimogyorót fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely kisebb mennyiségben tartalmaz allergiát kiváltó fehérjéket.

A földimogyoró iránti allergia egyre gyakoribb az amerikai gyerekek és felnőttek között, de Európában sem ritka az ételallergiának ez a formája. Jó hír az allergiásoknak, hogy az amerikai mezőgazdasági minisztérium által támogatott fejlesztési program eredményeként 2-5 éven belül forgalomba kerülhet a csökkentett allergén tartalmú földimogyoró – tájékoztatott Soheila Maleki kutató egy allergiáról tartott londoni konferencián a BBC hírportálja szerint.

A mogyoróallergia legtöbbször légzési problémákat vált ki az érintetteknél, ám súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás sokkot is okozhat. A kevesebb allergén fehérjét tartalmazó mogyoró elsősorban a gyerekek számára lesz előnyös, mert kisebb eséllyel fejlődik ki náluk az ételallergia. A már mogyoróallergiás embereknél nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkezhet csak a káros válaszreakció, ezért étkezésükben kevesebb megszorítást kellene alkalmazniuk.

A kutató úgy véli, hogy az új fajtát az allergia úgynevezett immunterápiájában is bevethetik majd, amelynek során deszenzibilizálják az allergiát kiváltó fehérjével szemben a pácienseket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hipoallergen-foldimogyoro