Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Kik azok a mindegy-anyák?

A nemzőképes nők két csoportra oszthatók: vagy szeretnének teherbe esni, vagy nem, az azonban közös bennük, hogy a terhesség érdekében vagy ellene lépéseket is tesznek. Egy amerikai felmérés szerint azonban létezik egy harmadik csoport is.

Orvosi szempontból nem mindegy, hogy egy nő tervez-e gyermeket, ha ugyanis igen, már a terhesség előtt tanácsos felhagyni káros szokásaival és magzatvédő vitamint szedni. A véletlenül összejött terhességek esetében értelemszerűen erre nincs lehetőség, ezért a magzat egészséges fejlődése is hátrányt szenvedhet.

Julia McQuillan, a  Nebraska-Lincoln University szociológia professzora és kollégái négyezer, szexuálisan aktív, 25 és 40 év közötti nő terhességgel kapcsolatos attitűdjét mérták fel. A nők többsége, körülbelül 71 százaléka válaszolt úgy, hogy nem akar terhes lenni, és csak 6 százalékuk próbálkozott a teherbe eséssel. Meglepő módon a válaszadók negyedének mindegy volt, hogy terhes lesz-e vagy sem.

A kutatók szerint mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy sok nő kevésbé tudatosan dönt a terhességről, és félrevezető, ha az egészségügyi ellátás őket is úgy kezeli, mintha védekeznének a gyermekáldás ellen – derült ki a Maternal and Child Health Journal folyóiratban megjelent tanulmányból. McQuillanék szerint a szakembereknek a terhességet tervező nőkhöz hasonlóan e csoport tagjainak is érdemes absztinenciát és folsavpótlást javasolniuk.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/terhesseg-attitud