Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Tengeri szivaccsal tovább élhetnek a mellrákos nők

Egy tengeri szivacsból származó hatóanyagról kiderült, hogy meghosszabbítja a túlélést azoknál a nőknél, akik emlőrákja kiújult vagy áttétet adott, és már túl vannak a szokásos tumorterápiákon.

Brit kutatók a tengeri szivacsokban természetesen megtalálható eribulin nevű vegyületet másolták le, és szintetikusan állították elő. A sejtosztódás akadályozása révén ható szer nemzetközi klinikai tesztjében 762 páciens túlélési arányát elemezték, akiket vagy eribulinnal, vagy más terápiával kezeltek.

A klinikai teszt eredménye szerint az új hatóanyaggal kezelt, előrehaladott állapotban lévő rákbetegek átlagos túlélési ideje 2,5 hónappal hosszabb volt, mint a többieké – hangzott el a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának chicagói éves konferenciáján.

„Mostanáig nem létezett standard kezelés az ilyen előrehaladott mellrákban szenvedő nőknek. Azok számára, akik már minden korábban elismert kezelést megkaptak, ezek ígéretes eredmények” – nyilatkozta Christopher Twelves, a leedsi Molekuláris Orvoslás Intézetében működő klinikai rákkutató csoport vezetője.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/mellrak-eribulin-tengeri-szivacs