Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Milyen volt a szex a kőkorszakban?

Az emberek többsége még ma is azt gondolja, hogy a szex csupán az emberek körében okoz élvezetet, az állatvilág tagjai számára nemhogy nem kívánatos, de gyakran fájdalmas aktust jelent, amelynek egyetlen célja csupán az utódnemzés.

Egyes, konzervatívabb gondolkodású embertársaink pedig az emberek esetében is úgy vélik, hogy a szexuális együttlét egyetlen funkciója a szaporodás. Ezek a nézetek azonban nem fedik a valóságot, hiszen az állatvilágban is több fajról bebizonyosodott, hogy a szexuális aktus meglehetősen változatos lehet, és nem is mindig az utódnemzést szolgálja.

Nemrég igen meglepő – de humánusabb lelkeknek annál megnyugtatóbb – leletek kerültek elő a kőkorszak idejéből, amelyek azt bizonyítják, bizony az ősember számára is többet jelentett a szexualitás, mint azt a közhiedelemben élő, a nőstényt gyorsan, durván és érzelemmentesen magáévá tevő hím képe sugallja.

Az Ulm városa közelében talált 28 000 éves lelet ugyanis nem más, mint egy szexuális játékszer, nevezetesen egy kőtárgy, amely nagymértékben hasonlít a ma műanyagból készült és a szexshopok polcain kínált műpéniszekre. A leletre bukkanó archeológusok szerint ugyanakkor a kőtárgy kettős funkciót töltött be, egyrészt az őskori önkielégítés eszközeként funkcionált, másrészt a tűzgyújtásban is segítséget nyújtott, mivel anyaga és sima felülete kiválóan alkalmas volt a kovakővel történő tűzcsiholáshoz is.

Az őskori szexualitásról persze már korábban is tudható volt, hogy sokkal inkább a promiszkuitáson alapult, illetve egészen változatos szexuális aktivitás volt a korra jellemző. Mai tudásunk szerint az ősközösségi társadalmakban a gruppenszex, a transzvesztitizmus, a szexuális segédeszközök és esetenként a szado-mazo technikák is meglepően széles körben elterjedtek lehettek a primitív társadalmakban. Legalábbis erre utalnak az őskorból származó  fellelt szexuális segédeszközök, vagy az ellentétes nemre jellemző ruhákban eltemetett emberi maradványok.

A kutatók ma úgy vélik, hogy a számos helyen fellelt kőkori Vénusz-szobrocskák sem afféle termékenység istennőket ábrázoltak, hanem inkább a kőkorszaki Playboy kihajtható posztereiként azonosíthatóak. A monogámia ugyanis csak akkor vált uralkodó életformává, amikor a vadászó-gyűjtögető életmódról őseink áttértek a letelepedett, földművelő életmódra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szex-kokorszak