Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Létezhet a homoszexuálisok „radarja”

Egy holland kutatás szerint létezhet a köznyelvben „melegradarként” ismert jelenség, azaz a homoszexuálisok azon feltételezett érzéke, amelynek segítségével képesek megtalálni – akár még tömegben is – más melegeket.

A leideni egyetem kutatói Lorenza Colzato vezetésével 42 homo- és heteroszexuális nő és férfi figyelmét vizsgálták fényképek segítségével. A képek nagy négyzetek és téglalapok körvonalait ábrázolták, amelyek mindegyikében kisebb alakok tömörültek. Az emberi agy „alapbeállítása” szerint a nagyobb alakzatot fogadja be, így ha például egy téglalapokkal teli négyzetet látunk, hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy négyzetek vannak benne.

Amikor az önkénteseknek hasonló kérdéseket tettek fel a mutatott képekkel kapcsolatban, a heteroszexuális kísérleti alanyok gyorsabban válaszoltak, de többször hibáztak, mint meleg társaik, akik bár lassabban, de nagyobb pontossággal válaszoltak a kisebb formákkal kapcsolatos kérdésekre.

Ez azt sugallja, hogy a homoszexuálisok az apró részletekre éppúgy képesek fókuszálni, mint a nagyobb képre – írják a kutatók a Frontiers in Cognition című szaklapban. Szerintük ez segítheti a melegeket napi rutinjuk során felismerni mások szexuális orientációját. Colzato szerint ez az első alkalom, hogy tudományos bizonyítékot sikerült találni a „melegradar” mechanizmusának létezésére.

Ezen adottságuk segítségével a homoszexuális emberek gyorsabban képesek felismerni meleg társaikat, így könnyebben találnak párt. Ezt valószínűleg annak köszönhetik, hogy elemzőbb természetűek, mint a heteroszexuálisok.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/homoszexualisok-melegradar