Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Immunerősítő lehet a beteg ember látványa

Érdekes felfedezést tettek kanadai kutatók: tanulmányuk szerint beteg emberek puszta látványa is erősítheti az immunrendszert. Kísérleti alanyaikra a betegek képei nagyobb hatással voltak, mint a fegyvereseké.

A University of British Columbia kutatói két különböző képsorozatot mutattak önkénteseknek két különböző napon: először semleges bútorképeket, másodszor pedig himlős, náthás és más, nyilvánvalóan betegségekkel küzdő emberek, valamint fegyveresek képeit.

A vetítés előtt és után vért vettek mindenkitől. A mintákba baktériumokat helyeztek, hogy megfigyelhessék az immunrendszer reakcióját. Mint kiderült, az immunválasz erősebb volt azoknál a résztvevőknél, akiknek beteg embereket mutattak.

A kutatók szerint az immunrendszer effajta reakciója a betegek láttán valószínűleg az evolúciónak köszönhető. „Úgy tűnik jó, ha immunrendszerünk agresszívan reagál olyan helyzetekre, amikor betegségeket okozó dolgokkal kerülünk kapcsolatba” – nyilatkozta Mark Schaller, a tanulmány szerzője egy sajtóközleményben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/immunerosito-beteg-ember