Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Öröklődhet a terhességi rosszullétre való hajlam

Háromszor gyakrabban jelentkezik súlyos reggeli rosszullét, émelygés, hányás azoknál a terhes nőknél, akiknek az édesanyja is hasonló problémától szenvedett terhessége idején – állapították meg norvég kutatók.

A várandós nők mintegy 2 százaléka szenved vészes terhességi hányástól (hyperemesis gravidarum), amely akár kórházi kezelést is igényelhet. A BBC hírportáljának beszámolója szerint egy most közzétett tanulmányban 2,3 millió szülés adatainak elemzése során a kutatók megállapították, hogy háromszor nagyobb az előfordulása azoknál, akik édesanyjánál is jelentkezett ez az állapot a terhesség [0] alatt.

A kutatók 1967 és 2006 közötti szülések adatait gyűjtötték össze, beleértve a terhességi szövődményekre vonatkozó feljegyzéseket is. Ase Vikanes, a norvég közegészségügyi intézet munkatársa csoportjával ezek alapján úgy találta, hogy míg a vészes terhességi hányás csupán 1 százalékos gyakorisággal fordul elő azoknál a várandós nőknél, akik anyjának nem volt ilyen problémája, addig 3 százalékos gyakorisággal jelentkezik azoknál, akik édesanyja is szenvedett az állapottól.

A kutatók úgy vélik, elképzelhető, hogy genetikai háttere van az esetleg kiszáradáshoz, súlyvesztéshez, netán a májfunkció zavarához vezető állapotnak, ám az is lehet, hogy az életmód által meghatározott környezeti tényezők hasonlósága okozza a családi halmozódást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-rosszullet-hanyas