Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mit sem segít a szülésnél az akupunktúra?

Nem enyhíti a szülési fájdalmakat az akupunktúrás kezelés – derítették ki a szakemberek azoknak a régebbi tanulmányoknak a felülvizsgálatával, amelyek korábban az eljárás hatékonyságát próbálták alátámasztani.

Dél-koreai és brit szakemberek tíz olyan klinikai kísérlet adatait vizsgálták meg, amelyek az akupunktúrás kezelés szülési fájdalmakat enyhítő hatásáról számoltak be. Az összesen 2038 nő bevonásával készített egykori tanulmányok eredményeinek felülvizsgálata nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy azok a nők, akik akupunktúrás kezelésben vettek részt, kisebb fájdalmat éreztek a szülésnél, mint azok, akik nem kaptak fájdalomcsillapítót, vagy csak hagyományos érzéstelenítést, placebót, vagy ál-akupunktúrás kezelésben részesültek.

„A vizsgálat szerint az akupunktúrának sem az anyára, sem a gyermekre nincsen semmilyen hatása, és a fájdalommal sem függ össze – mondta Hjang Szok Li, a szöuli Kjung Hi Egyetem Akupunktúra és Meridián Tudományos Kutatóközpontjának munkatársa. Ugyanakkor semmilyen meggyőző bizonyítékot nem találtunk arra, hogy az akupunktúrában részesülő nők kisebb fájdalmat éreztek volna a szülésnél, mint a kontrollcsoport tagjai.”

„Az akupunktúra talán csökkenti a másfajta fájdalomcsillapítók használatát, de erre csak kevés bizonyíték van. A jelenlegi eredmények szerint tehát nem kell akupunktúrát alkalmazni a szülési fájdalmak tompítására – nyilatkozta a szakember.

Az alternatív orvoslás egyik legelterjedtebb módszerének tekintett akupunktúrát már mintegy 2600 éve használják fájdalom csillapításra Kínában. Az eljárás arra az elméletre épül, hogy a test bizonyos pontjaiba tűket szúrnak, hogy ezzel segítsék az energia áramlását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/akupunktura-szules