Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A szívnek is megárt a sok cukor

A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínűségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Szerepük van ugyanis abban, hogy a vérben nő a káros vérzsírok szintje, és csökken a szívet védő „jó koleszterin", a HDL koncentrációja – derült ki egy amerikai kutatásból.

Mint a tanulmány egyik szerzője, Miriam Vos, az Emory School of Medicine kutatója rámutat, az utóbbi évtizedekben a feldolgozott élelmiszereknek és az üdítőitaloknak „köszönhetően” jelentős mértékben megnőtt az amerikaiak napi cukorbevitele és étrendjük kalóriaértéke. Ugyanakkor még egyetlen nagyszabású vizsgálat sem készült annak elemzésére, hogy miként hat a túlzott cukorfogyasztás a vérzsírok szintjére.

Vos kollégáival hatezer felnőtt amerikait faggatott ki étrendjéről. A vizsgálat részvevőit cukorfogyasztásuk és koleszterinszintjük szerint csoportosították.

Mint kiderült, a napi kalóriabevitel csaknem 16 százaléka származott a hozzáadott cukorból. A legtöbbet fogyasztók csoportja naponta 46 teáskanálnyi hozzáadott cukorral terhelte a szervezetét, míg a legmértékletesebbek csupán hárommal. „A hosszú távú egészségügyi hatásokat figyelembe véve az embereknek oda kellene figyelniük, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz ételük és italuk, mi több, lehetőség szerint csökkenteniük kellene a fogyasztást” – hangsúlyozta Vos.

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) szerint a túlzott cukorfogyasztás nemcsak az elhízáshoz járul hozzá, de a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulásához is. Ennek jegyében a szervezet felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás mérséklésének szükségességére: ajánlása szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm – vagy 6 teáskanálnyi – cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.

A tanulmány révén fokozódhat az amerikai élelmiszeriparra nehezedő nyomás annak érdekében, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elő. A tekintélyes amerikai Orvostudományi Intézet (Institute of Medicine) már fel is szólította a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságot (FDA), hogy szabályozza a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát.

Kelly Brownell, a Yale Egyetem professzora a cukrozott üdítőitalok megadóztatását javasolja, amivel csökkenhetne az üdítőital-fogyasztás és az egészségügyi kiadások is.

Az Amerikai Italgyártók Szövetsége álláspontja szerint a cukrozott üdítők nem jelentenek semmiféle specifikus egészségkockázatot, és nem minősülnek az egyedüli rizikófaktornak az elhízás és a szívbetegségek szempontjából.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukor-szivbetegsegek