Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megárthat a túl sok antioxidáns

Az antioxidáns hatású anyagok nagyban hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, ám, mint kiderült, oxidánsokra is szüksége van, ezért nem jó túlzásba vinni az antioxidáns készítmények szedését sem.

Ausztrál kutatók egereken azt vizsgálták, hogyan tudják gátolni az oxidáns anyagok, az úgynevezett szabad gyökök hatását az antioxidáns vitaminok és egyéb szerek. Sok bizonyíték van már arra, hogy az egészséges ételek, a gyümölcsök és a zöldségek védik az emberi szervezetet az oxidációval összefüggő érelmeszesedéstől, a cukorbetegség kialakulásától.

A Tony Tiganis professzor vezette kutatócsoport bizonyította, hogy a biológiában ez a kérdés sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Különböző állatokban az antioxidánsok meghosszabbítják az életet, és ez emberekre is vonatkozik. Ám az is kiderült, hogy ez csak finom egyensúlyi helyzet esetében igaz. Úgy találták, hogy alapjában véve szükség van kevés oxidáns anyagra – elsősorban is a hidrogén-peroxidra – ahhoz, hogy a szervezetben ne kezdődjön olyan kóros anyagcsere-folyamat, amely cukorbetegséggé fokozódik. Ebben az esetben az oxidáns hatás megvéd a cukorbetegség kifejlődésétől.

„Tehát érzékeny egyensúlyról van szó, és a jó dologból a túlságosan sok akár rossz is lehet” – mondta a vizsgálat vezetője. Azok az egerek, amelyek nem tudták kiválasztani az oxidatív molekulákat, még olyan diétán élve sem lettek cukorbetegek, amely egyébként ahhoz vezetett volna. Ha ezeknek az állatoknak antioxidánsokat adtak, a cukorbetegség megjelent.

„Kis adagban az olyan oxidáns molekulákra, mint a hidrogén-peroxid, szükség lehet a sejtek egészséges működéséhez – hangsúlyozta a vizsgálat vezetője. – A túl sok antioxidáns szer viszont cukorbetegséghez vezethet”.

A kutatók a gyógyhatású készítmények, táplálék-kiegészítők formájában szedett antioxidánsok helyett inkább egészséges táplálkozást és rendszeres testmozgást javasolnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/antioxidans-oxidansok