Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyakoribb a koraszülés mesterséges megtermékenyítéskor

Egy kutatás szerint nagyobb eséllyel lesz koraszülött az a gyermek, aki valamilyen mesterséges megtermékenyítési eljárással fogant.

Dán kutatók vizsgálatai szerint az in-vitro megtermékenyítésen (IVF), vagy intracisztoplazmikus sperma beültetésen (ICSI) átesett nők sokkal nagyobb eséllyel szülnek koraszülött gyermekeket, mint a természetes módon teherbe esett nők.

A kutatók által vizsgált 1989 és 2006 közötti adatok szerint a kétféle mesterséges megtermékenyítési eljárással kezelt nők gyermekeinek 8 százaléka volt koraszülött és 1,5 százalékuk született a terhesség 32. hete előtt. (Normál esetben a terhesség 40 hétig tart.) Ezzel szemben a természetesen fogant gyermekek mindössze 5 százaléka volt koraszülött, és 0,6 százalékuk született a terhesség harminckettedik hete előtt.

A tudósok szerint az anyák korát, súlyát és káros szenvedélyeit figyelembe véve is jelentős tényező a megtermékenyítés módja. Az IVF és ICSI eljárásokat laboratóriumi környezetben végzik, és mindkét módszer hormonstimulációval és mechanikai folyamatokkal jár együtt. „Ezek együttesen növelhetik a koraszülés esélyeit” – nyilatkozta Dr. Kirsten Wisborg, az Aarhus Egyetemi Kórház vezető kutatója.

Wisborg szerint a jelenségre az is magyarázat lehet, ha eredetileg ikrek fogannak, ám a fejlődés korai szakaszát már csak az egyik magzat éli túl, aki sokkal nagyobb eséllyel lesz fejletlen vagy koraszülött.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koraszulott-mesterseges-megtermekenyites