Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Gyakrabban válnak el az ikres szülők

Nagyobb eséllyel hullanak szét az ikreket nevelő családok, amelynek egyik legfőbb oka, hogy a több gyerek súlyos anyagi terheket róhat rájuk – derítették ki brit kutatók.

Az ikreket, illetve hármas ikreket nevelő szülők 28 százaléka dönt a különköltözés, vagy a válás mellett, míg más családok esetében ez az arány 24 százalék. A különválás egyik legfőbb oka anyagi problémákra vezethető vissza – állapították meg kutatók két brit felmérés adatainak összegzésével.

A szakemberek szerint az ikrek születése után a családoknak komoly anyagi problémákkal kell szembenézniük. Az egykéket nevelő háztartásokhoz képest kétszer akkora eséllyel kerülnek nehéz pénzügyi helyzetbe, és nagyobb valószínűséggel lesznek kénytelenek felélni az összes tartalékukat – olvasható a The Daily Telegraph című brit napilap internetes kiadásában.

Az adatok szerint az ikreket nevelő családok 62 százaléka került komoly pénzügyi válságba a gyerekek születése után, míg más családokban ez az arány csak 40 százalék volt. Az ikres szülők nehezebben tudják előteremteni a gyermekneveléshez kötődő költségeket, például a nyaralások, az iskolai egyenruhák, a születésnapi zsúrok, vagy akár csak egy bicikli árát.

A tanulmány szerzője, Steve McKay felhívja a figyelmet arra, hogy az ikerszülés leginkább az idősebb és házasságban élő pároknál fordul elő, akik munkaviszonnyal is rendelkeznek. „Ezeknek a tényezőknek pedig éppen, hogy védelmet kellene nyújtaniuk az alacsony jövedelemmel és a nélkülözéssel szemben. Így tehát nagyon aggasztó, hogy az ikreknek sokkal több dologról kell lemondaniuk, mint az egykéknek, és, hogy a szüleik nagyobb eséllyel döntenek a különköltözés és a válás mellett” – mondta a Birgmingham Egyetem Szociálpolitikai tanszékének kutatója.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/ikres-szulok