Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fontos funkcióval bír a zsír íze

Elképzelhető, hogy az eddigi öt alapíz mellé egy újabb társulhat, mégpedig a zsír íze, amiről asztrál kutatók azt is megállapították, hogy az iránta való érzékenység összefügghet a telítettségérzéssel és a testsúllyal.

Az emberi nyelv öt alapízt képes észlelni, ezek az édes, a sós, a savanyú, a keserű, és az umami (egy aromás, fehérjében gazdag íz, amely olyan ételekben érezhető, mint a szójaszósz vagy a csirkehús). „Tanulmányunkból arra a következtetésre jutottunk, hogy az embernek van egy hatodik ízérzékelése is: a zsír” – jelentette be Russell Keast, a Deakin Egyetem munkatársa.

A kutatók harminc embernél tesztelték, hogy felismerik-e a zsírsavakat tartalmazó oldatokat, és megállapították, hogy noha különböző oldatkoncentrációra volt szükségük hozzá, mégis minden önkéntes képes volt az „íz” meghatározására.

Ezt követően kidolgoztak egy tesztet, amellyel azt tudták mérni, mennyire érzékenyek erre az ízre az emberek. Ötven ember vizsgálata alapján kiderült, hogy a zsír észlelésének képessége arányos volt a testsúllyal. Mint Keast elmondta, azok, akik már kisebb koncentrációban észlelték a zsírsavakat, kevesebb zsírt fogyasztottak és testtömegindexük is kisebb volt.

A kutatók úgy vélik, a zsír íze egy idő után jelzés lehet az ember számára, hogy eleget evett. Ha azonban valaki kevéssé érzékeny erre, szervezete nem kap időben visszajelzést, és többet eszik a kelleténél. Miután a zsíros ételek könnyebben elérhetők lettek a modern társadalmakban és az emberek többet esznek belőlük, mint régen, a kutatók szerint lehetséges, hogy kisebb-nagyobb mértékben érzéketlenek lettek erre az ízre.

A British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban nem minősítik a szerzők egyértelműen alapíznek a zsírt, ám Keats szerint a bizonyítékok erősek és szaporodnak. Ahhoz, hogy a zsír megkaphassa az alapíz minősítést, meg kell találni a nyelven lévő ízlelőbimbókon az érzékelésére alkalmas receptorokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/zsir-ize