Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Alapvetően szívbarát a kávé

A kávé világszerte népszerű ital, nem véletlen, hogy sok kutatás próbálja felderíteni egészségügyi hatásait, sokszor egymásnak ellentmondó eredményeket hozva. A legújabb adatok többnyire a kávé szerelmeseinek kedveznek.

Az Amerikai Szív Társaság San Franciscó-i éves konferenciáján több, kávéval foglalkozó kutatás eredményét ismertették.

Egy tanulmány a kávéfogyasztás szívritmussal való összefüggését elemezte a Kaiser Permanente elnevezésű egészségvédelmi programban részt vevő 130 ezer ember adatai alapján. A vizsgált személyek mintegy 2 százaléka került kórházba ilyen problémák következtében, többségükben szívpitvari fibrilláció miatt. A sok kávét – naponta legalább négy adagnyit – fogyasztók kockázata azonban 18 százalékkal alacsonyabb volt, mint a nem kávézóké. A beszámoló nem adott választ a különbség okára, de az feltételezhetően az eltérő életmódban is kereshető.

Egy másik, húsz éven át zajló vizsgálat szerint az elfogyasztott kávé mennyisége és az érelmeszesedés kockázata között nincs kimutatható összefüggés.

A sok kávé a nők számára kifejezetten egészséges lehet a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint, akik 359, menopauza után lévő nő egészségét követték nyomon. Kiderült, hogy 56 százalékkal kisebb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata a nőknél ebben az életkorban, ha naponta legalább négy csésze kávét ittak. A csökkent kockázatra a kutatók szerint magyarázat lehet, hogy a koffein hatással van egy fehérjére, amely a nemi hormonokhoz kapcsolódik.

A találkozó nem minden előadása kedvez azonban a kávézás szerelmeseinek, amennyiben két tanulmány is a kávézás és a magas vérnyomás kockázata közötti kapcsolatot jelzett. A Louisianai Állami Egyetem kutatóinak összesen mintegy 172 ezer ember adataiból összeállított elemzése szerint a vérnyomás enyhén magasabb azoknál, akik naponta egy-három kávét isznak. Egy másik jelentés ezt a kapcsolatot csak feltételezi: a kávé vérnyomásemelő hatását a „mérsékelt” jelzővel minősítette, de a szerzők jelezték, hogy vizsgálatuk csak megfigyeléseken alapult, nem pedig tudományos igénnyel összeállított, ellenőrzött teszteken.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/kave-fogyasztasa-sziv