Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Közúti balesetben hal meg a legtöbb fiatal

A gyermekek és fiatal felnőttek, vagyis az 5 és 29 év közötti korosztály elhalálozásának leggyakoribb oka a világon a közúti baleset. Az évente történő 1,2 millió közlekedési baleset csaknem felében meghal gyalogos, kerékpáros vagy motorkerékpáros – állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében.

A közúti balesetben történő halálesetek több mint 90 százaléka fejlődő országokban történik. Egyes szegényebb országokban a közlekedési baleseteknek áldozatul esők négyötöde olyan ember, aki fizikailag védtelen ebben a helyzetben, tehát például nem gépjárműben utazik, amelynek karosszériája valamelyest védené őt.

Azok száma, akik csak megsérülnek közlekedési balesetben, akár 50 millió is lehet évente a világon. A sérültek jelentős hányada a baleset következtében gyakran egész életére rokkanttá válik – áll a WHO jelentésében, amelyet 178 ország 2008-as adatai alapján állítottak össze.

A jelentés közzétételével egyidejűleg az ENSZ Közgyűlése elhatározta, hogy a következő évtizedben fokozza a közúti biztonság javítása érdekében tett erőfeszítéseit. „Ezek nem csak egy hangzatos ENSZ-határozat írott formája marad. Konkrét akciótervünk van, tudjuk, mit kell tenni, és több szervezettel fogunk együttműködni” – mondta Étienne Krug, a WHO illetékese.

A világszervezet arra törekszik, hogy tíz éven belül 50 százalékkal csökkenjen a közúti baleseti halálesetek száma, ezzel mintegy 5 millió ember életét lehetne megmenteni. Ha ez nem sikerül, a közúti balesetek az ötödik leggyakoribb elhalálozási okká válhatnak a világon 2030-ra, a szívbetegségek, az agyérbetegségek, a légúti fertőzések és a tüdőbetegségek után.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kozuti-baleset-halalozas