Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Génteszt segíti a mellrák kezelését

Több száz gén közül sikerült kiválogatnia agy nemzetközi kutatócsoportnak azt a hatot, amelyek hatással vannak arra, hogy egy mellrák kezelésére szánt gyógyszer hatásos-e a pácienseknél.

A The Lancet Oncology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerzői igazolták, hogy a paclitaxel nevű szer hatékonysága megjósolható ezeknek a géneknek a tesztelésével.

A kutatók 829 „gyanúba fogott” gént vizsgáltak meg egyenként, hogy megállapítsák, melyek hiánya vagy hibája akadályozhatja meg a szer működését. Laboratóriumi kísérletekben egyenként távolították el a géneket a rákos sejtekből, hogy lássák ennek következményét. Végül hat gén maradt, amely hiánya vagy működésképtelensége miatt a paclitaxel nem pusztította el a mellrákos sejteket.

Becslések szerint az emlőrákos nők 15 százalékának írnak elő jelenleg paclitaxel-kezelést. Az esetek mintegy felénél elhagyható lenne a felesleges kezelés, ha előre tudnák az orvosok, hogy a szer nem lesz hatékony az adott páciensnél.

Az ehhez hasonló technikák a későbbiekben lehetővé tehetik a gyógyszerek személyre szabását még a kezelés megkezdése előtt.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/mellrak-genteszt