Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Félrekezelik az epilepsziát a tévésorozatokban

A Vészhelyzet, a Doktor House és más hasonló tévésorozatok orvosi csapatai az esetek mintegy felében rosszul kezelik az epilepsziás rohamokat – állítja egy kanadai tanulmány.

A halifaxi Dalhousie Egyetem kutatói olyan népszerű orvosi sorozatok epizódjait vetítették le, mint a Grace klinika, a Doktor House, a Vészhelyzet és a Doktor Addison (Private Practice). A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a televíziós sorozatok segítenek-e megtanítani a nézőket az elsősegélynyújtásra, az epilepsziás rohamok felismerésére.

A megtekintett 327 epizódban 59 görcsroham fordult elő, amelyekből 51 kórházban történt, így csaknem valamennyi esetben orvos vagy nővér nyújtott elsősegélyt. A tanulmányban számos rosszul alkalmazott beavatkozást vettek észre a kutatók.

Huszonöt alkalommal fordult elő – az esetek 46 százalékában –, hogy lefogták az érintett személyt, megakadályozandó akaratlan mozgásait, illetve az, hogy valamit tettek a páciens szájába, mindkettőt helytelenül. Az elsősegélynyújtás módja csak 17 rohamnál (29 százalék) volt megfelelő, 15 esetben (25 százalék) pedig nem lehetett megállapítani, hogy odaillő-e.

Andrew Moeller kutatásvezető szerint a tévésorozatok potenciálisan hatékony ismeretterjesztő eszközök lehetnének, ezért aggodalommal állapították meg, hogy az esetek felében helytelenül kezelték az epilepsziás rohamokat a műsorokban. Mint a szakember nyilatkozatában javasolja, az epilepsziával élő embereknek ragaszkodniuk kellene ahhoz, hogy a televíziós ipar alkalmazzon irányelveket az elsősegélynyújtás és a rohamok kezelése tekintetében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/epilepszias-rohamok-sorozatok