Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Gyomorrák ellen is hatásos a mediterrán diéta

A mediterrán étrend sok kutatás szerint csökkenti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, a legújabb tudományos adatok pedig azt igazolják, ez a fajta táplálkozás a gyomorrák kockázatát is csökkenti.

A Földközi-tenger körül élő népek étrendje a II. világháború után vált fogalommá: Ancel Keys amerikai kutató figyelt fel a dél-olasz étrendre és arra, hogy ezen a vidéken kevés a szívroham. A mediterrán étrend – azaz a sok zöldség és gyümölcs, olívaolaj, hal, valamint kevés vörös hús és mérsékelt vörösbor fogyasztása – és a koszorúér-betegség csökkent rizikója közötti összefüggést évtizedek óta vizsgálják.

Carlos A. Gonzalez és munkatársai a gyomor rosszindulatú daganatos betegségeinek előfordulását tanulmányozták tíz európai országban. Az összegyűjtött adatok csaknem félmillió, 35-70 éves nő és férfi részletes étkezési adataira és egészségének alakulására vonatkoztak. A vizsgált személyek étrendjét annak összetétele és elkészítése szerint pontozták, attól függően, hogy az mennyire felelt meg a mediterrán konyhának.

A megfigyelés kilenc évig tartott és ebben az időszakban a vizsgálati alanyok közül 449-nél diagnosztizáltak gyomorrákot. A spanyol munkacsoport azt tanulmányozta, hogy volt-e valamilyen összefüggés a rosszindulatú daganat megjelenése és a mediterrán diéta között.

A statisztikai értékelés egyértelműen mutatta, hogy 33 százalékkal nagyobb esélye volt a gyomorrák kifejlődésére azoknak, akiknek étkezése a legnagyobb mértékben különbözött a  mediterrán szokásoktól.

A kutatók által 18 ponttal értékelt táplálkozási jellegzetességek alapján minden egyes pont, amely a mediterrán diétának megfelelt, öt százalékkal csökkentette a gyomorrák kockázatát. „Ez azt jelenti, hogy étkezési tanácsadással jelentősen csökkenthető ennek a daganatnak a veszélye” – mondta a vizsgálat vezetője.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/gyomorrak-mediterran-dieta