Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Válni készül? Törölje magát a Facebookról!

Amerikai ügyvédek szerint az elmúlt öt évben megnövekedett az olyan válóperek száma, amelyekben a bizonyítékokat internetes közösségi portálokról szerezték be a felek. A válás előtt állók jobban teszik, ha törlik magukat az ilyen oldalakról.

Az amerikai házasságjogi ügyvédek akadémiájának (AAML) válással, házassági szerződésekkel, gyámsági ügyekkel és ingatlanmegosztással foglalkozó tagjai körében végzett felmérés szerint az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook, a MySpacel vagy a Twitter, a válóperek során felhasználható bizonyítékok gazdag tárházai lehetnek.

Az ügyvédek 66 százaléka szerint a válási és gyermekelhelyezési perek bizonyítékainak fő forrása a Facebook. 15 százalékuk a MySpace-t, 5 százalék pedig a Twittert nevezte meg.

Marlene Eskind Moses, az AAML elnöke szerint ha valaki az ilyen oldalakon a korábbi ígéreteivel, állításaival ellentétes dolgokat közöl, az első, aki ezt észre fogja venni és bizonyítékként használja fel, minden bizonnyal az elhidegült házastárs lesz.

Kenneth Altshuler, az akadémia alelnöke ügyfeleinek elsőként mindig azt tanácsolja, hogy töröljék Facebook-profiljukat. Példaként egy gyermeke felügyeleti jogáért harcoló nő ügyfele esetét hozta fel, aki azért vesztette el a pert, mert a bíróságnak azt állította, hogy jegyese van. Ám a Facebook-oldalán lévő bejegyzésből az derült ki, hogy éppen szakított erőszakos barátjával, és gazdag férjet keres magának.

Egy másik esetben egy férfi az állította magáról, hogy kigyógyult az alkoholizmusból, de egy Facebook-fotón látszott, amint egy rendezvényen éppen iddogál.

„Ámulatba ejt, hogy az emberek mennyire nem gondolják át, mit tesznek fel a Facebookra, miközben éppen válnak” – nyilatkozta Altshuler, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a bíróság az emberi gyengeséget elnézi, de a hazugságot már nem. Emellett azt is javasolja a válóperes feleknek, hogy a közösségi oldalakon lévő ismerőseiket is válogassák meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/valas-kozossegi-oldalak