Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Meglepő, hogyan lehet a legkönnyebben leszokni

A dohányosok többsége mindenféle segédeszköz nélkül szokik le – erre az eredményre jutottak ausztrál kutatók több száz tanulmány kiértékelését követően.

Az eredmények fényében a Sydney-i Egyetem kutatói szerint az egészségügyi hatóságok jobban tennék, ha ezt a tényt hangsúlyoznák, és nem terelnék olyan erőteljesen a nikotinadagoló szerek vagy szakszerű segítség igénybevétele felé a pácienseket – írják a a PLoS Medicine című amerikai folyóiratban.

A kutatók attól félnek, hogy a nikotinpótló termékek intenzív reklámja elhiteti a dohányosokkal, hogy segédeszközök nélkül nem képesek megszabadulni a cigarettától. Ezzel szemben a sikeres leszokók kétharmada-háromnegyede volt képes mindennemű pótlék, illetve pszichológiai segítség nélkül végleg felhagyni a dohányzással – írja Simon Chapman, a kutatás vezetője. Vagy egyik napról a másikra tették le a cigarettát, vagy fokozatosan csökkentették az adagjukat.

Aki sikeresen leszokott, úgy ítélte meg, hogy a vártnál könnyebben ment a folyamat – írják a kutatók.

Az értékelés 511, 2007-ben és 2008-ban angolszász nyelvterületen készült tanulmány alapján készült.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/leszokas-segedeszkoz