Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hormon hajlamosít a függőségre

Azok az emberek, akik agyában magas a dopamin nevű ingerület-átvivő hormon szintje, és kevéssé érzékenyek rá, nagyobb eséllyel mutatnak kockázatkereső vagy függő viselkedést – állapították meg dán és japán kutatók.

Albert Gjedde, a Koppenhágai Egyetem munkatársa kollégáival egészséges önkéntesek agyát vizsgálta orvosi képalkotó berendezéssel. Az agyi letapogatással megállapították az egyének dopamin- és dopaminreceptor-szintjét. Úgy találták, hogy ugyanannyi dopamin hatása jóval kisebb a skála egyik végén lévő embereknél, mint a másik végén lévőknél, sőt, akár hatástalan is lehet egyeseknél.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett kutatás szerint az ingerkeresés átlagosan erősebb azoknál, akik agyában magasabb a dopamin szintje.

Az eredmény azt sugallja a szakemberek szerint, hogy az érintetteknél inkább a dopamin szintjét érdemes emelni vagy csökkenteni receptorainak blokkolása helyett.

A megállapítás segíthet a kutatóknak olyan módszereket kidolgozni, amelyek megelőzik vagy hatásosan kezelik a függő viselkedést, egyúttal új megvilágításba helyezik például a figyelemzavart vagy a hiperaktivitást.

    

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fuggoseg-dopamin