Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gránátalma segítheti a szülést

A szülés segítésére gyakran alkalmazzák a méhösszehúzódásokat serkentő oxitocin hormont, az esetek egy részében azonban hatástalanul. Brit és thai kutatók szerint a gránátalmamag egyik természetes szteroidja segíthet a szülő nőknek.

A gránátalma magjának és levének levének számos pozitív hatása ismert a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésétől az egyes daganatok elleni védelemig, azonban a méhizomzatra gyakorolt hatását eddig nem bizonyították. Sue Wray, a Liverpooli Egyetem Élettani Tanszékének professzora munkatársaival vizsgálatukhoz a méh simaizomzatából származó mintákat használtak fel.

„A méhizomzat összehúzódásainak serkentésére jelenleg csak az oxitocin áll rendelkezésre, amely mindössze az esetek 50 százalékában hatásos – mondta el Wray. Nagyon fontos felderíteni, hogyan működik a méh és mi történik a normál összehúzódások során, hogy a szülés közben felmerülő problémák miatt a nőknek ne egy nagyműtét keretében kelljen világra hozni egészséges gyermeküket.”

A béta-szitoszterol számos növényben megtalálható, azonban a gránátalma magjában nagy koncentrációban van jelen. Ismert tulajdonsága, hogy gátolja a koleszterin bélből történő felszívódását .

A kísérletek során a gránátalmamag-kivonat megnövelte az állatokból származó simaizomsejtek aktivitását. A kutatók azt feltételezik, hogy a béta-szitoszterol megnöveli az izmok összehúzódásához szükséges kalcium szintjét, melyet hormonok, idegimpulzusok és egyes gyógyszerek befolyásolhatnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/granatalma-oxitocin-szules