Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A memóriára is hat a placebo

Sokan memóriaserkentő tablettákhoz nyúlunk, ha szeretnénk emlékezőképességünket fejleszteni, vagy eredményesebben tanulni. Egy új-zélandi kutató azt vizsgálta, hogy a placebohatás mennyiben játszhat szerepet ezek hatásosságában.

Sophie Parker, a Victoria Egyetem pszichológushallgatója PhD-kutatása keretében háromszáz embernek adott olyan placebót, amelyről azt állította, hogy segíti az emlékezést. Az állítólagos tablettához teljes háttértörténetet talált ki, többek között promóciós DVD-vel és saját weboldallal.

„Kíváncsiak voltunk, miként változik meg a memória működése, ha olyan szert adunk az embereknek, amelyről azt hiszik, elősegíti az emlékezést” – nyilatkozta Dr. Parker.

Az eredmények szerint a placebót kapó résztvevők tudtukon kívül saját maguk javították emlékezőképességüket; elég volt elhinniük, hogy memóriájukat, reakcióidejüket, koncentrációképességüket és érzékeiket javítja a placebo.

Múltbéli emlékeink felidézéséhez és jövőbeni teendőink megjegyzéséhez kétféle mód áll rendelkezésünkre: egy automatikus és egy tudatos monitorozással járó folyamat. Parker szerint minél többet használjuk az utóbbit, emlékezőképességünk annál jobb. A kutatás során kiderült, hogy a placebót kapott résztvevők sokkal gyakrabban használták az aktív, mint az automata memóriát, ez pedig segítette a koncentrációt és az eredményesebb emlékezést.

A pirulát nem kapó kontrollcsoport tagjainál nem mutatkozott ilyen javulás.

Parker szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy a különféle memóriaserkentő készítmények valóban hatásosak-e, vagy csak a placebohatás miatt eredményesek.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/memoria-emlekezes-placebo