Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyakoribb a tüdőbetegség az alacsonyak közt

Valószínűbb a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulása az átlagosnál alacsonyabb emberek körében – állapították meg brit kutatók több mint egymillió ember adatainak összegzése alapján.

Korábbi tanulmányok erős összefüggést mutattak a légutak szűkületével járó krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulása és az alacsonyabb felnőttkori testmagasság között – utóbb összefügg a hátrányosabb szociális helyzettel. A Nottinghami Egyetem kutatói most arra voltak kíváncsiak, hogy a hatás megmaradt-e az életkörülmények javulásával is.

A brit kutatók szerint a COPD-s betegek átlagosan 1,12 cm-rel voltak alacsonyabbak nem érintett társaiknál – olvasható a Journal of Epidemiology and Community Health című folyóiratban.

Az összefüggés a legfiatalabb vizsgált korcsoportban, a 35 és 49 évesek között volt a legszembetűnőbb, a 90 éven felüliek esetében már csupán átlagosan 0,51 cm volt az eltérés. Ezt azzal magyarázták a kutatók, hogy az idősebb generáció beteg tagjai közül sokan elhaláloztak a közelmúltban.

A hátrányos helyzetűek két ok miatt is kitettebbek a betegségnek – magyarázta Richard Hubbard professzor, a tanulmány egyik szerzője. Egyrészt már a méhen belül, majd gyermekként is hiányos táplálkozás jellemzi e réteget, ami mind a növekedést, mind a tüdő fejlődését befolyásolhatja. Ehhez adódik annak nagyobb valószínűsége, hogy dohányos családokban élnek, ami növeli annak a kockázatát, hogy ő maguk is dohányoznak majd felnőttként. A dohányzás pedig a COPD első számú oka.

A kutatás tanulsága, hogy segíteni kellene a hátrányosabb helyzetű embereket abban, hogy tudatos táplálkozással vagy a dohányzás elhagyásával javítsanak életkörülményeiken és egészségükön – idézi a BBC hírportálja Mike Morgan professzort, a British Thoracic Society elnökét. – Az érintett szakemberek pedig a dohányzás mellett a magasságot is figyelembe vehetnék, hogy idejekorán fényt derítsenek a betegségre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/copd-testmagassag