Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mit ehet a baba karácsonykor?

Első karácsony a babával. Ilyenkor nagy a kísértés: adhatunk egy kis édességet neki? Megkóstolhatja a vacsorát? Megengedjük a nagymamának, hogy az ünnepi menüvel etesse egy év alatti gyermekünket? A Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint a válasz igen is, meg nem is.

Természetesen 6 hónapos kor alatt a babának nincs szüksége másra, mint anyatejre, vagy tápszerre. Ha a pici elmúlt fél éves és már elkezdődött a hozzátáplálás, akkor bizonyos karácsonyi ételekből kóstolgathat. Nem szabad azonban elfelejtenünk az aranyszabályokat: 1. a babának ebben a korban is 5-8 dl (2 pohár) anyatejre vagy tápszerre van szüksége az egészséges fejlődéshez; 2. a tehéntej, bolti tej pedig még mindig szigorúan tilos!

A hatodik hónaptól már megismertethetjük a zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonafélékkel, majd 8-9 hónapos kor környékén a húsokkal. Így a karácsonyi menü egyes fogásaiból a féléves kor feletti babák már bátran falatozhatnak, más ételeket pedig igényeiknek megfelelően könnyen átalakíthatunk. Vegyük tehát sorra: mit ehet, hogyan ehet a baba karácsonykor?

Szárnyasok

A húsok közül elsőként a fehér húsú szárnyasok – csirke, pulyka – adhatók elsőként a kisbabának, de csak 8-9 hónapos kortól.

Sajtos-sonkás pulyka
Elkészítés: A pulyka egy részét (kb. 60g-ot), só nélkül megfőzzük és apró sonkadarabkákkal, reszelt sajttal díszítjük. Ebben a formában 10 hónapos kortól már szerepelhet a karácsonyi menüben. Ne feledjük: az erős fűszerezés árt a kicsi emésztésének!

Köretek

A burgonya hazánkban az első zöldségek között szerepel a babák menüjében. Az anyatejjel vagy tápszerrel elkészített burgonyapürét 6 hónapos kortól adhatjuk, viszont a hagymás burgonyasaláta csak 1 éves kor után javasolt. A burgonyapürét egyszerűen elkészíthetjük anyatejjel vagy tápszerrel.

Bababarát burgonyapüré (280 ml)
Hozzávalók: 2 kicsi burgonya (kb. 160 g), 100ml anyatej vagy elkészített tápszer, 1 mokkáskanál extra szűz olíva olaj.
Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és villával összenyomkodjuk. Az összetört burgonyát felengedjük 100 ml anyatejjel vagy elkészített tápszerrel. Amikor teljesen homogénre kevertük, hozzáadjuk az 1 mokkáskanálnyi extra szűz olíva olajat, majd azzal is alaposan elkeverjük. A burgonyánál nagyon fontos, hogy azonnal adjuk a babának, mert állás során hajlamos nagyon besűrűsödni.

Káposztás ételek

A káposzta a babák étrendjébe 1 éves kor után vezethető be. A hazai szokások szerint füstölt hússal készült székely illetve töltött káposzta így csak a nagyobbak asztalára kerülhet! A töltelékhez használt hús sovány sertéscomb, csirke- vagy pulykahús legyen.

Székelykáposzta
Elkészítés: A hagyományos savanyú káposztát alaposan mossuk ki, lehetőleg 2-3-szor, így sótartalmát jelentősen csökkentjük. A vöröshagymát kevés olajon pirítsuk meg, majd szórjuk meg édesnemes fűszerpaprikával. Tegyük rá az apró darabokra vágott vagy darált húst – attól függően, hogy a baba melyiket fogadja el. Ízesítsük borsikafűvel, majorannával, egészen pici zúzott fokhagymával, majd engedjük fel vízzel és főzzük puhára. Amikor elkészült a pörköltünk, akkor rátehetjük a kimosott és összevágott káposztát. Keverjük össze és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi. Ezután kis lángon, kb. 50 percig pároljuk.

Halak

A halak sok olyan értékes zsírt tartalmaznak, amik a pici baba fejlődése szempontjából is fontosak. A megfelelően: fűszerszegényen (kevés zöldfűszerrel), só nélkül főtt szálkamentes hal 8-10 hónapos kortól adható a gyermekeknek, azonban a hagyományos, sokszor zsíros és jellemzően túl fűszeres halételeinket csak 2-3 éves kor után ajánljuk. A kicsik számára ajánlott halfajták a tengeri halfilék és a hazai halak közül a ragadozók, (süllő, busa, afrikai és szürke harcsa) amelyekből csak a nagy gerinc melletti szálkákat kell eltávolítanunk.

Sült hal
A halat többféleképpen adhatjuk a babának. Főzhetjük, süthetjük, nagyobb darabokban vagy akár darálva. Minden esetben kerüljük a hal sózását, csak zöldfűszereket – oregánó, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem – használjunk kis mennyiségben.
A fűszerezés után a halfiléket egy kisebb, olajjal nagyon vékonyan kikent jénai tálba fektessük, alufóliával fedjük le, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Fóliával süssük 10 percig, majd vegyük le a fóliát és még 10 percre tegyük vissza sütni. Az így elkészült halat apró darabokra törve vagy akár darálva is adhatjuk a babánknak.

Édességek

Az édességek nem a babamenü részei. A karácsony sem kivétel! Ha mégis édességet szeretnénk adni a babának, akkor válasszuk a gyümölcsöket, melyeket akár tejpéppel együtt is elkészíthetünk.

Körtekrém (200ml)
Hozzávalók: 1 db nagyobb érett, puha körte (120 g), 3 evőkanál tejpép, 110 ml felforralt és lehűtött ivóvíz
Elkészítés: A körtét alaposan mossuk meg, hámozzuk meg és magozzuk ki, majd nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a felforralt és lehűtött ivóvízzel, turmixoljuk össze, majd fokozatosan keverjük hozzá a tejpépet.

Szilveszteri menü

Kocsonya
A kocsonya elkészítése szinte minden háznál más és más. Valaki inkább húst, bőrt tesz bele, de a gazdagon zöldségezett változat sem ritka. A nagyon alaposan lezsírozott só- és bors mentes húsleves sok zöldséggel 8-9 hónapos kortól nyugodtan adható. Nem biztos, hogy a zselészerű hideg levest a babánk elsőre megkedveli, de mindenképpen érdemes megkóstoltatni vele.

Virsli
A baromfiból készült felvágottak, virslik, mivel só és fűszerek hozzáadásával készülnek, ezért csak 1 éves kortól adhatóak. Attól függően, hogy gyermekünk mennyire szereti a pépes vagy darabos ételeket, kis katonákként vagy ledarálva, pépként is adhatjuk főzelék feltétnek.

Lencsefőzelék
A lencse és sok hüvelyes kifejezetten nehezen emészthető, még a felnőttek számára is, ezért lencsét, szárazbabot, sárgaborsót először egyéves kor után adhatunk először. Addig a lencse helyett a zöldbab, zöldborsó, tök, spenót, stb. legyenek a főzelékek alapanyagai! Szilveszter estére a baba főzelékét a következőképpen készítsük el: tetszőleges zöldségből kb. 150g-ot alaposan megmosunk, aprítjuk és vízben megfőzzük. Ha megpuhult, villával áttörjük és anyatejjel vagy elkészített tápszerrel a kívánt állagúra hígítjuk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/karacsonyi-babamenu