Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egyre kevesebben halnak meg rákban

Csökken a daganatos halálozások száma, és egyre több lehetőség van a daganatok molekuláris diagnosztikájára, valamint a célzott terápiákra – hangzott el a Magyar Onkológusok Társaságának most kezdődő 28. kongresszusa kapcsán Budapesten.

Magyarországon a leggyakrabban előforduló ráktípus a tüdőrák, ezt követi az emlőrák és a kolorektális daganatok, de a környező országokhoz képest a fej-nyaki tumorok aránya is magas.

A legkorszerűbb célzott terápiákat – amelyek a daganat növekedését állítják meg, illetve annak átalakulását és az áttétképzést gátolják – egyre több ráktípusnál alkalmazzák a klinikai eljárásokban. Az emlőrákok bizonyos formáinál és a kolorektális (vastag- és végbél-) daganatoknál már a mindennapi gyakorlat részévé váltak, de a fej-nyaki tumorokra, a tüdőrákra és a vese daganataira is használatban vannak ezek a korszerű szerek.

Az idei tudományos ülésen megvitatják a transzplantáció után kifejlődő daganatok kérdését is: az immunrendszert elnyomó szerek alkalmazása miatt ugyanis gyakrabban alakul ki tumor a szervátültetésen átesett pácienseknél.

Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a mozgásszerveket érintő daganatok sajátságos helyet foglalnak el a tumorok közt, az előrehaladott rákbetegség ugyanis igen sokszor csontáttétet képez. Utóbbiak 80 százaléka a gerincet érinti, jelentősen rontva annak teherviselő képességét. Ezért is fontos a gerinctumorok megfelelő, például műtéti kezelése – tette hozzá a szakember. A szakmai konferencián klinikai kórtörténeteket is bemutatnak, amelyek sikeres kezelésekhez kapcsolódnak.

„2000 óta megfordult a korábbi trend, a daganatos halálozás néhány százalékkal csökkent. Ennek összetett oka van: megjelentek hiánypótló könyvek, amelyek az orvosokat segítik a megfelelő terápia kialakításában, fejlesztések történtek a sugárterápiában, és a szűrési eredmények is javultak” – összegezte az MTI-nek Kásler Miklós Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Szentirmay Zoltán, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke elmondta, hogy a társaság tiszteletbeli tagjának választották a marosvásárhelyi Jung János professzort egy közös – marosvásárhelyi és budapesti orvosok rendelkezésére álló – orvostovábbképző intézet kialakításáért végzett tevékenysége elismeréseként.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/rak-daganatok-halalozas