Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Immunrendszer-erősítés kisgyermekkorban

A gyerekek, főként egy éves kor alatt nem még rendelkeznek a felnőttekéhez hasonló védekezőképességgel, ezért nagyon fontos, hogy fokozottan óvjuk őket a megbetegedésektől. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának immunerősítő tanácsai.

Az utóbbi években elkerül minket a klasszikus „ősz”. Hiányzik az az átmeneti 10-18 °C hőmérsékletű néhány hónap, amikor szervezetünk felkészülhet a nyári melegről a téli hidegekre való áttérésre. A hirtelen időjárás-változás mindenkit megvisel, ráadásul így szervezetünk védekezőrendszere sem áll készen arra, hogy felvegye a harcot a téli bacikkal, vírusokkal.

A gyerekek, főként 1 éves kor alatt nem még rendelkeznek a felnőttekéhez hasonló védekezőképességgel, ezért nagyon fontos, hogy fokozottan óvjuk őket a megbetegedésektől. Ehhez az is szükséges, hogy a szülők legyenek felkészülve a várható gyermekbetegségekre, és erősítsék meg babájuk és saját immunrendszerüket is.

Felső légúti betegségek megelőzésük

A felnőttekhez hasonlóan az ősz főként a felső légúti megbetegedésekről szól a kisgyermekek esetében is. Gyakori a megfázás, orrfolyás, tüdőgyulladás, hörghurut, arc-és homloküreg-gyulladás. Ezeken kívül a rotavírus okozta fertőzéses hasmenéses megbetegedés igen gyakori ősszel.

 Betegség Tünetek Időtartam
 megfázás láz, nyugtalanság, orrváladékozás  2-4 nap
 tüdőgyulladás pár napos nátha és köhögés, hidegrázás, bágyadtság, szapora légzés, étvágytalanság, láz  
 hörghurut orrfolyás, köhögési roham, hát- és mellkasi fájdalom, közérzetromlás  10 nap
 arcüreggyulladás orrfolyás, nappali köhögés, 39°C-nál magasabb láz  10+ nap
 homloküreg-gyulladás orrfolyás, nappali köhögés, 39°C-nál magasabb láz  10+ nap

 

Hogyan előzzük meg a betegségek kialakulását?

• Figyeljünk a környezetünkre! Ne vigyük a picit olyan társaságba, ahol beteg emberrel vagy beteget ápoló személlyel találkozhat. Ez ugyanis a legkönnyebb módja a különböző vírusok, baktériumok átadásának. A bölcsődékben, óvodákban kövessük nyomon a gyerekbetegségek alakulását, és szükség esetén inkább maradjunk otthon a kisgyermekkel, vagy kérjük a nagyszülők segítségét.

• Öltöztessük a picit mindig az évszaknak és a hőmérsékletnek megfelelően! A túlöltöztetés nem megoldás. Így a baba kimelegszik, megizzad, és könnyedén megfázik. A legjobb megoldás, ha annyi réteg ruhát adunk rá, mint amit magunk is viselünk. Mindig ellenőrizzük a baba bőrének hőmérsékletét, nézzük arcocskáját! Ebből könnyen megállapítható, hogy melege van, vagy fázik.

• Fontos a baba szervezetét a lehető legjobb formában tartani. Ennek alapja az egészséges táplálkozás. 1 éves kor alatt az anyatej a lehető legjobb immunerősítő táplálék. A szakemberek ezért is javasolják a 6 hónapos kor alatti kizárólagos szoptatást, 6 és 12 hónapos kor között pedig a napi 5-8 dl anyatej elfogyasztását, hiszen ekkor még mindig a tej a baba fő tápláléka. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű anyatej, akkor célszerű prebiotikumot vagy probiotikumot tartalmazó tápszert választani, és ugyanolyan mennyiségben adni a babának, mint az anyatejet.

A zöldségek és gyümölcsök jelentősége

6 hónapos kor után a baba immunrendszerét erősíthetjük a korának megfelelően adható szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ezek vitamin- és ásványianyag-tartalmuknál fogva segítik a védekezést.

 Gyümölcs Fontos tápanyagai  Mikortól ajánlott
 Alma  C-vitamin [0]  6 hónapos kortól
 Banán B1-vitamin [0], folsav [0], biotin [0]  6-8 hónapos kortól
 Körte élelmi rostok, cukor  6-8 hónapos kortól
 Őszibarack aromaanyagok, rostok  6 hónapos kortól
 Szilva  cukor, rostok  8-10 hónapos kortól
 Szőlő B1-vitamin [0], B2-vitamin [0], biotin [0], folsav [0]  1 éves kortól
 Sütőtök  karotin, C-vitamin [0]  6 hónapos kortól

 

Ha van lehetőségünk friss, bio zöldséget, gyümölcsöt venni vagy akár otthon termesztjük őket a konyhakertben, érdemes eltenni őket télire. A friss zöldség és gyümölcs, még ha le is fagyasztjuk, kiváló vitamin-, ásványi anyag- és rostforrás mind a pici, mind az egész család számára.

A legtöbb zöldséget (pl. sárgarépát, sütőtököt, parajt, sóskát, stb.) és a gyümölcsöket nagyon egyszerű télire eltenni: alaposan megmossuk, szükség szerint tisztítjuk, meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, betesszük egy fagyasztásra alkalmas zacskóba vagy ételtartó dobozba, majd mélyhűtőbe tesszük.

Hasznos tippek:
• Kiolvasztásnál a gyümölcsök, zöldségek levét is használjuk fel, mivel az olvadásnál a sérült sejtekből a fagyasztótálba kerülhet sok értékes vitamin és ásványi anyag. Érdemes mind a zöldségeket, mind a gyümölcsöket olyan adagokban eltenni, amely 1-1 adagnak felel meg, így nem pocsékoljuk el.

• A keményítőtartalmú zöldségeket (pl. zöldborsó, zöldbab, stb.) blansírozni kell. A megtisztított és feldarabolt zöldségfélét egy szűrőbe tesszük, forrásban levő vízbe eresztjük, majd a szükséges idő elteltével kiemeljük, s azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább. Ha kihűlt és lecsurgattuk, lehet is fagyasztani. A vitaminveszteséget felére vagy akár negyedére is csökkenthetjük, ha a zöldségeket csupán lefedve gőzöljük.

A betegségek megelőzése minden szülő számára fontos, hiszen sokan a „széltől is óvják” gyermekeiket. De azt se feledjük el, hogy még ha mi mindent meg is teszünk, sokszor rajtunk kívül álló okok miatt betegszik meg a pici – tehát ne okoljuk magunkat feleslegesen. Gondoljunk arra, hogyan minden sikeresen legyőzött baci vagy vírus csak erősítette a baba immunrendszerét és felkészítette egy újabb esetleges fertőzésre, amit legközelebb már sokkal könnyebben fog leküzdeni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/immunrendszer-erosites-kisgyermekek