Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A legrosszabb, amit reggelire ehetünk

A brit gabonapehely-gyártókra alaposan ráhúzták a vizes lepedőt, miután a Channel 4 egyik műsora felfedte, hogy a legjobb márkájú termékekben igen sok a cukor és a só – több, mint egyes édességekben.

A film tanúsága szerint a Kellogg’s Frosties 30 grammjában több a cukor, mint a Tesco lekvárral töltött fánkjában. Míg a lekváros fánk 8,6 g cukrot tartalmaz, addig az említett gabonapehely 11,1 grammot. A többi híres termék közül a Nestlé Honey Cheerios 10,53 grammot, a Coco Pops pedig 10,2 grammot. Az egyik legkedveltebb Kellogg’s kukoricapehely sótartalma magasabb a Walkers Ready sós kekszénél is.

A Brit Szív Szövetség kezelési irányvonal-igazgatója, Mubeen Bhutta egységes címkézés iránti igényüket fejezte ki: „Szeretnénk, ha minden terméket egységes címkézési rendszerrel látnának el, hogy a szülők eldönthessék, mit vesznek meg. Szerintem nagyon meglepődnének, ha kiderülne, hogy az egészségesnek reklámozott kukoricapehelyben több a cukor, mint a fánkban.”

Míg az alapítvány azzal vádolja a gabonapehely-gyártókat, hogy megtévesztik a fogyasztókat azon állítással, hogy termékeik egészségesek, a Kellogg vállvetve igyekszik bizonyítani igazát, mely szerint a pelyhek sokkal kevesebb cukrot tartalmaznak, mint más édességek.

„Valójában egy adag Frosties-ben vagy Coco Popsban csak annyi a cukor, mint egy pohár narancslében vagy egy banánban. Nem árt megjegyezni, hogy egy fánk 14-szer annyi zsírt rejt magában, mint a Frosties-ből egy tálnyi” – árulta el a Kellogg’s szóvivője.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukor-gabonapehely