Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fémcsipeszt ültettek Liz Taylor szívébe

Liz Taylor szívébe katéteren keresztül vezették be azt a parányi fémcsipeszt, amely összefogja a rosszul záródó szívbillentyű vitorláit. Ha a módszer beválik, a beavatkozás a későbbiekben sok más beteg számára is a mellkas fölnyitása nélkül lehetővé teheti a sikeres kezelést.

A 77 éves díva nemrég sikeres szívműtéten esett át, melynek célja a megfelelő véráramlás biztosítása volt. A színésznő öt éve esett át egy szívszélhűdésen, a hátával is komoly gondjai vannak és jóindulatú agydaganattal operálták. Az utóbbi időben ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt, akkor is többnyire kerekesszékben jelenik meg.

A szívsebészet az utolsó fél évszázadban alapvetően megváltoztatta sok olyan beteg sorsát, aki régebben menthetetlen volt. A szívműtétek először a saját szívbillentyű megjavításával segítettek az arra szoruló gyerekeken vagy felnőtteken; később már mesterséges szívbillentyűket is készítettek. Beültetésekor a beteg mellkasát és szívét altatásban megnyitották, keringését gépekkel biztosították a műtét alatt. A koszorúerek szűkületét is áthidaló műtéttel: egészséges érszakasz beültetésével kezelték.

Ezekhez a súlyos műtétekhez képest hatalmas előrelépés, hogy ma már szívkatéteren keresztül lehet a koszorúérbe bevezetett, fölfújható ballonnal a koszorúér szűkületét kitágítani. A mellkast nem kell megnyitni, az egész beavatkozás altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben történik. És itt a legújabb lehetőség: bizonyos szívbillentyűhibákat a szívkatéteren keresztül fölvezetett eszközökkel is kezelni lehet.

Az idős díva a beavatkozás után megnyugtatta csodálóit, hogy az új módszerrel történő   műtét remekül sikerült, de azt nem írhatta le, mi is ez a technika. A szívgyógyászok most tudatták az érdeklődőkkel, hogy a művésznő rosszul záró szívbillentyűjének működését olyan fémcsipesz, a MitraClip behelyezésével javították, mely még nincs forgalomban, csak vizsgálati célra alkalmazható.

Ez az apró fémcsipesz a szívben lévő kéthegyű billentyűt – amely olyan, mint egy kétszárnyú ajtó – segíti szorosabban záródni. A szívben lévő beteg billentyű szárnyai nem érintkeznek megfelelően, ezért a szív bal kamrája a tátongó résen, nagy nyomással átfújja a vért oda, ahova nem kellene. A szívkatéteren keresztül elhelyezett csipesz középen összefogja a billentyű két részét, a köztük lévő rés beszűkül és ezzel a szív teljesítménye sokat javul.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/liz-taylor-szivmutet