Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rossz a HIV-fertőzöttek helyzete Magyarországon

Jelentősen javítani kellene Magyarországon a HIV-vírussal fertőzöttek helyzetét, a róluk való gondoskodást – állapította meg az Euro HIV Index elnevezésű felmérés.

A 29 országra kiterjedt vizsgálat nyomán Magyarországot a 23. helyre sorolták ebben a tekintetben, a lehetséges ezerből 652 ponttal. A három legtöbb pontot kapott ország Luxemburg (857), Málta (791) és Svájc (775).

Magyarország azért kapott rossz értékelést, mert a felmérés megállapítása szerint az AIDS-eseket erősen megbélyegzik, gyakran diszkriminálják. Az érintettek ezért ritkán fedik fel  saját helyzetüket, ami a HIV-vírussal való együttélést még nehezebbé teszi.

Magyarországon van ugyan olyan jogszabály, amely biztosítja az anonim és ingyenes tesztet, valamint a tanácsadást, de – mint olvasható az Euro HIV Indexben – a gyakorlatban ez nagyon gyengén érvényesül. Tanácsadásra alig-alig kerül sor, a tesztet elvégző intézmények legtöbbje pedig betegbiztosítási kártyát kér, ami nagyon megnehezíti a migránsok hozzáférését a vizsgálathoz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hiv-fertozottek-helyzete