Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Terhesség és új influenza: Oltani vagy nem oltani?

A terhes nők az átlagoshoz képest többszörös egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, ha elkapják a H1N1-influenzát, az amerikai szülészek nagy része mégis vonakodik a beoltásuktól.

Az illetékes egészségügyi hatóság, a Betegségfelügyeleti és -megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a H1N1-influenza halálos áldozatai között 6 százalék a terhes nők aránya, miközben a teljes népesség körében arányuk 1 százalék. Kórházi ápolásra is legalább négyszer gyakrabban szorultak eddig, mint a többi H1N1-influenzás páciens.

A szakemberek úgy vélik, a vakcinálás egyszerre védi a babát és az anyát. Az anyában képződött influenza elleni antitestek átjutnak a méhlepényen a magzatba. Ez azért fontos, mert az influenza könnyen az újszülött halálát okozhatja, holott hat hónapos korukig nem lehet beoltani a őket – magyarázta Neil Silverman, a Los Angeles-i California Egyetem munkatársa.

Az Egyesült Államokban ennek ellenére a terhes nők számára nem feltétlenül egyszerű hozzájutni az oltáshoz. A szülészek nem foglalkoznak ezzel, és a visszajelzések szerint a gyógyszerészek egy része vonakodik kiadni az orvos által felírt vakcinát terhes nőknek. „Úgy viselkednek, mintha a receptet felíró orvos nem tudná, mit tesz” – idézi fel Silverman.

„Az Amerikai Gyógyszerészek Szövetsége szorgalmazza, hogy tagjai kövessék a CDC terhesekre vonatkozó irányelveit, ám nem utasíthat, így néhány gyógyszertár mégis megmakacsolhatja magát” – mondta Mitchel Rothholz, a szövetség titkára.

A helyzetet bonyolítja, hogy minden állam egészségügyi kormányzata egyénileg határozza meg, melyik orvos kap a vakcinából, amiről a Yahoo közlése szerint még nem jelentek meg információk. Előfordulhat, hogy a szülészek igénylésük ellenére mégsem kapnak oltóanyagot. Az amerikai kormány keddtől szemináriumokat tart szerte az országban a szülészek számára a H1N1-vakcinálással kapcsolatos feladatokról.

„Talán az idén megváltoztathatjuk ezt a kultúrát. Nem kellene megtörténnie, hogy valaki terhesen lélegeztetőgépen küzdjön az életéért” – mondta az AP amerikai hírügynökségnek Anne Schuchat, a CDC munkatársa.

Magyarországon a várandós nők térítésmentesen jogosultak az új influenza elleni oltásra, amit a krónikus betegekkel és más veszélyeztetett csoportokkal együtt a vakcinálás első ütemében kaphatnak meg. Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatása szerint e hét végéig mindenminden háziorvoshoz jutni fog a vakcinából.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/uj-influenza-oltas-terhes-nok