Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Két X-kromoszómával is lehetséges az apaság

A két X-kromoszómát hordozó férfiak általában meddőségi problémával küzdenek, ám egy eljárásnak köszönhetően ők is apává válhatnak – közölték amerikai orvosok.

A Klinefelter-szindróm [0]ának nevezett kromoszóma-rendellenességgel született férfiak a szokásos X és Y kromoszómá [0]kon kívül még egy többlet X-kromoszómát is hordoznak, így a nőkhöz hasonlóan két darab X-kromoszómájuk van. A rendellenesség ezer újszülött fiúból 2-3-at érinthet. A szindrómával élő férfiak termékenysége igen alacsony, mert a rendellenesség miatt a hímivarsejtek termelődése szinte teljesen lecsökken.

Ranjith Ramasamy és kollégái a New York-i Presbiteriánus Kórházban új műtéti technikát dolgoztak ki és alkalmaztak pácienseiknél az ondósejtek kinyerésére. A módszer sikeresebb volt a fiatalabb férfiaknál: 22 és 30 év között 71%, 31 és 35 év között 86%, 36 és 52 év között 50% volt az eredményes beavatkozások aránya. A legidősebb férfi, akinél sikeresnek bizonyult az eljárás, 45 éves volt.

A férfiak partnereinek 57 százaléka teherbe esett lombikbébi-eljárással, miután petesejtjeiket megtermékenyítették a kinyert ondósejtekkel, majd beültették méhükbe. Nem minden terhesség végződött szüléssel, ám összességében végül a próbálkozó párok 45 százalékának gyereke született.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érintett férfiak 35 éves korig ráérnek a beavatkozás elvégeztetésével.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/x-kromoszoma-apasag