Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Összefügghet a Chlamydia és a kismedencei gyulladás

Gyakoribb a kismedencei gyulladás a Chlamydiával fertőzött nőknél, de ezt a klinikai gyakorlatban kevéssé veszik figyelembe – állítja egy norvég kutatás.

„A kismedence gyulladásosa a reproduktív korú nők meddőségének gyakori oka. A Chlamydia egy nagyon gyakori, szexuális úton terjedő betegség” – magyarázza Dr. Inger J. Bakken, a Norvég Tudományegyetem munkatársa, aki kollégáival a Chlamydia [0] és a kismedencei gyulladás közötti kapcsolatot kereste.

A kutatók egy adatbank alapján közel 25 ezer, 1990 és 1995 között Chlamydia trachomatis miatt tesztelt nő adatait vetették össze az 1990 és 2005 közötti kismedencei gyulladásos esetekkel.

A vizsgált nők 18%-a volt ténylegesen fertőzött, és az ő 1,09%-ukat ápolták a későbbiekben kismedencei gyulladással. A Chlamydia-diagnózissal nem rendelkezők 0,7%-ánál fordult elő medencegyulladás. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a Chlamydia-pozitív egyéneknél 1,69-szeres a kismedencei gyulladás kockázata.

„Még mindig alacsony, de relatív emelkedett kockázat azt jelenti, hogy a Chlamydia-szűrés, és a fennálló fertőzés kezelése javítja nőknél a reprodukciós készséget, ezért munkánkat folytatni kell” – vonta le a következtetést Dr. Bakken.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/chlamydia-kismedencei-gyulladas