Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szívátültetés helyett vezeték nélküli szívpumpa

Új-zélandi kutatók vezeték nélkül működő szívpumpát fejlesztettek ki, melyet a szívátültetésre váró emberek használhatnának.

Az Aucklandi Egyetem biomérnöki intézetének kutatói elmondták, hogy technológiájuk mágneses mezőt alkalmaz a szívpumpához szükséges energia átvitelére, mert a hagyományos vezetékes szívpumpa gyakran okoz súlyos fertőzéseket.

A kutatók közlése szerint a rendszer egy testen kívül lévő tekercsből áll, mely akár egy zsebben is elhelyezhető és egy másik tekercsből, melyet a testen belül, a kulcscsont mellé tesznek, hogy felvegye a mágneses mezőt, és energiát hozzon létre a szívpumpa működéséhez. A testen belül elhelyeznek egy akkumulátort is, amely félórányi működéshez elegendő energiát képes tárolni. A szakemberek szerint sikerült kiküszöbölni a melegedés problémáját is, mert éppen a megfelelő mennyiségű energiát továbbítja az új technológia.

David Budgett, a technológia fejlesztője elmondta, hogy a vezeték nélküli pumpa akár ki is válthatja a szívátültetést, amely traumás nagyműtét, ráadásul a kilökődés elkerülése miatt nagy mennyiségű gyógyszer szedését vonja maga után. Hozzátette, hogy világszerte évente csak mintegy 3 ezer szívátültetést végeznek, miközben körülbelül egymillió ember meghal szívelégtelenség következtében.

A módszert az egyetem által erre a célra létrehozott cég fejleszti tovább. Vezetője, Simon Malpas elmondta, hogy két éven belül megkezdik a klinikai próbákat páciensekkel is. Reményeik szerint tíz éven belül évente 50 ezer emberbe ültethetik be a vezeték nélküli szívpumpát.

„Vélhetően ez a létező legextrémebb beültethető orvosi eszköz. Ha ez a pumpa leáll, nagyjából egy perc van még az életből” – tette hozzá Malpas.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivpumpa-szivatultetes