Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Epilepsziás roham miatt képzelte magát férfinak egy nő

Kutatók első ízben számoltak be olyan esetről, amikor valaki epilepsziás roham következtében a másik nemhez tartozónak hiszi magát. Egy német nő 2006-ban került be egy epilepszia-központba roham, illetve hányinger, félelemérzés és déjá vu érzet miatt.

A most 37 éves nő hetente többször is tapasztalta a tüneteket, és alkalmanként arról számolt be, hogy úgy érzi, férfivé változott. Ilyenkor férfiasnak hallotta a hangját, illetve egyszer, amikor a karjára pillantott, azt is férfiasnak látta. Az érzékcsalódás nemcsak önmagát érintette, egyes nőket szintén férfinak érzékelt.

Mindezt megelőzően a nő teljesen egészségesnek tűnt, kórelőzményében semmilyen mentális zavar nem szerepelt, eltekintve a felnőttkori depresszió tüneteitől. Burkhard Kasper, a németországi Erlangeni Egyetem neurológusa szerint a betegnél soha nem jelentkezett hasonló jelenség a rohamokon kívül. Később az epilepsziaellenes gyógyszerek enyhítették az érzékcsalódásokat és a többi tünetet.

A nőn végzett MRI-vizsgálat felfedte, hogy az érzékcsalódásokat egy az agyában lévő daganat, egy általában jóindulatúnak tartott ganglioglioma okozta. A daganat az agy jobboldali amygdalájában volt, melynek szabálytalan működése a jobb halántéklebeny környékén volt látható. Az amygdala fontos szerepet játszik az emberi önkép kialakításában, beleértve az olyan aspektusokat, mint a család, az érzelmi állapot, a nemi identitás. Korábbi kutatások során kimutatták, hogy a halántéklebeny elektromos ingerlése hatással van a szexuális önképre.

Mindezek felvetik a nemi percepciót befolyásoló agyi idegpályák létezését. A kutatók olyan eljárásokat szeretnének kidolgozni, amelyekkel felmérhetővé válhat, hogyan tudjuk megkülönböztetni a nemeket, és amelyekkel a német beteg esetét is tovább lehetne tanulmányozni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/epilepszias-roham-nem