Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az elhízottaknál gyakrabban újul ki a prosztatrák

Az elhízás számtalan egészségügyi kockázattal fenyeget – új kutatási eredmények szerint a műtéten átesett betegek esetében megnöveli a prosztatarák kiújulásának esélyét.

A Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatói olyan férfiak adatait elemezték, akik valamennyien radikális prosztataeltávolításon estek át. A csoport – melynek közel fele (47 százalék) afroamerikai volt – tagjainak csaknem egyharmada bizonyult elhízottnak.

„Azt találtuk, hogy a magasabb testtömegindex (BMI) szoros összefüggést mutat a daganat kiújulásának kockázatával mind fehérek, mind afroamerikaiak esetében” – mondta el Dr. Jayakrishnan Jayachandran, a kutatócsoport egyik tagja .

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy az elhízás a prosztatarák progressziójával is összefüggést mutat, de most már azt is tudjuk, hogy a kövérség az etnikai hovatartozástól függetlenül rosszabb kimenetelt jelent. Ennek oka valószínűleg a megváltozott hormonháztartás, mivel az elhízottaknál több ösztrogén és kevesebb tesztoszteron termelődik, a kevesebb férfihormon pedig elősegíti a daganat agresszívebb terjedését. Emellett az inzulin, az inzulinszerű növekedési hormon (IGF) és a leptintermelés megváltozása is szerepet játszhat a kockázat emelkedésében.

Az összefüggéseket a kutatók jelenleg is vizsgálják.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/prosztatarak-elhizas